Gidranit   

Márton VH13-195-0010
MUISTOSIVU, kuollut 2.1.22

Kuva ja perustiedot


© ransu.kuvat.fi

Basic information in English

Entisen omistajan kertomaa

© Vibaja

Mártonin lapsuus ei ollut kovin ruusuilla tanssimista. Orin ollessa puolivuotias, se joutui kulkukoiran kohteeksi ja tuttuun tapaansa tämä oripoika meni uteliaasti katsomaan laitumella olevaa tunkeilijaa. Koira sen sijaan ei tykännyt uteliaalla tavalla Ronista, vaan hyökkäsi tämän etujalan kimppuun. Uskoaksemme Roni pääsi nopeasti irti koiran hampaista, mutta pahaa jälkeä se kuitenkin jätti. Sen kasvattaja Emma uskoi kuukauden päästä ettei orin ontuminen loppuisi ikinä, vaan se pitäisi lopettaa. Tietenkin hevosrakkaana ihmisenä kuulin asiasta pienissä piireissämme ja halusin pelastaa kyseisen upean tummarautiaan orin. Emma tosiaan myi Ronin minulle pilkkahintaan, ottaen huomioon sen upean GP suvun.

Roni tuli meille ja piti pientä karsinalepoa, mutta kävelytimme sitä kuitenkin päivittäin, ettei se kangistuisi kokonaan. Seuraavat puolivuotta meni nopeasti ja orin ollessa yksi, alkoi se pikku hiljaa parantua. Eläinlääkäri antoi hyvät ennusteet, eikä koiran antamista arvistakaan ollut jälkeäkään, mutta jalka oli edelleen heikko. Ori päästettiin pieneen tarhaan ja taas meni yksi hujaus kun herralle oli kertynyt vuosi lisää ikää. Roni näytti jo oikein komealta ja kehittyneeltä orilta, josta ei uskoisi sen huonosta nuoruuden onnesta. Se pääsi viimein muiden nuorten orien kanssa laitumelle ja oli selvästi siitä hyvin innoissaan.

Luonne

© Vibaja

Yleisesti ottaen Roni on hyvin ihmisrakas ja melko rauhallinen myös, varmaan johtuen siitä että se oli nuoruudessaan hyvin paljon ihmisten kanssa tekemisissä. Varsinkin rapsutukset ovat herran mieleen ja usein se hörisee ihmisille, jotka menevät sen karsinan ohi, odottaen aina toiveikkaasti huomiota.

Käsiteltäessä rauhallinen, kuten sitä on tullut tässä jo toistettua hieman. On mielissään kaikenlaisesta huomiosta eikä protestoi oikeastaan mistään. Hoitaminen sujuu helposti, harjauksesta puhumattakaan. Roni mielellään lepuuttaa jalkaansa ja antaa hoitajan tehdä työnsä, kurkkien välillä miten hommat sujuvat. Kavioiden putsaus ja varusteiden laitto on yhtä helppoa ja nopeaa, vaikka satulavyön kiristyessä ori hieman horjahtaa, että voivoi kun se vyö menee kireälle. Taluttaessa Roni kulkee mielellään vierellä, ylväänä katsoen maisemia korkeuksista. Edes ruohotupsut eivät kiinnosta kun ulkomaailma on niin kovin jännä.

Muiden hevosten kanssa Roni tulee hyvin toimeen, tammat ovat upeita leidejä ja oriit yleensä kivoja painikavereita. Nuorille oreille se antaa hieman kyytiä ja opetusta, jonkinlainen isähahmo. Ori on hyvin mielissään kuitenkin aina ihmisistä, mikäli laitumen reunalla joku huutaa Ronia, niin menee sekunti jos toinen, niin herra on odottamassa haleja.

Ratsuna hyvin yhteistyöhaluinen ja varsin taitava myös. Kulkee kevyesti kädellä ja pienikin ohjastuntuma riittää, koska tämä herra ei ole pelästymässä mitään mörköjä. Keskittyy herkästi ratsastajan istuntaan ja toimii hyvin alla, ei tarvitse kuin vähän istua syvälle satulaan ja ori saadaan pysähtymään seinään, tarvittaessa siis. Roni kulkee mielellään peräänannossa ja käyttääkin takapäätään sekä selkäänsä hienosti. Loppukäynnissä ori tykkää todella hyvää jos se saa venytettyä kaulansa rennoksi alas. Herkkä ratsu, joka työskentelee mielellään mukisematta.

Kilpailuissa ei ole kovin suurta muutosta, ehkä hieman jännittyneempi kuin kotona, mutta sekin jännitys lähtee verryttelyssä. Itse radalla ei myöskään ole muutosta, kuin olisi kouluvalmennuksessa, mutta hieman enemmän hevosia ja ihmisiä ympärillä. Toimii radalla yhteistyöllä ja suurella innolla ja energialla. Radan päätteeksi ori on hyvin tyytyväinen jos se saa kunnon rapsutukset ratsastajalta, toki se pieni porkkananpala on suurta plussaa.

Varsat

Astutus-PVM Tamma Varsa
s. 27.03.2011 Melánia o. Loránd MV
s. 26.05.2011 Valéria t. Eviké MV
04/2017 Etelka o. Mártir Ion
01/2019 Amália o. Mátyás Ion
02/2019 Egyetlen Leánya t. Második Énem Ion
03/2019 Aranka t. Áradozó Ion
09/2020 Maljika t. Méhecske
01/2021 Lipótka -
01/2021 Málika -

Suku

Aladár EVM
170 cm, rt
Gáspár EVM
167 cm, prt
Feri EVM
Beáta EVM
Margita EVM
163 cm
Ervin EVM
Heléna EVM
Dóra EVM
161 cm, vrt
Jákob EVM
166 cm, rt
Henrik EVM
Lujza EVM
Evike EVM
158 cm, rt
Imrus EVM
Kamilla EVM

Sukuselvitys

© Disa

Ronin isä Aladár on tähtipäinen, rakenteeltaan hieman raskaahko gidran. 170cm korkeassa orissa on kuitenkin oma viehätyksensä, kun se lähtee liikkeelle. Letkeän lennokkaasti ja tahdikkaasti askeltava ori löysi tiensä ammattitaitoisen kouluratsastajan luo, joka koulutti orista pikkuhiljaa Grand Prix tasolle kelpaavan ratsun. Nuorempana Aladárin kokoamisasteen epäiltiin olevan riittämätön isoihin luokkiin, mutta rauhallinen ja kasvulle tilaa antanut koulutus paransi sen tasapainoa ja voimaa. Aivan mestaruustasolle ori ei kilpaurallaan yltänyt, vaikka suoritukset olivat hyviä. Jälkeläisilleen Aladár on periyttänyt isoa kokoa, hyvää ylälinjaa ja voimakasta takaosaa. Ronin lisäksi sillä on Unkarissa ja Ranskassa muutama muu GP-tasolla kilpaileva jälkeläinen.

Isänisä Gáspár oli luonteeltaan oikea vekkuli, joka keksi aina uusia tempauksia harmaan arjen piristämiseksi. Läsipäisen orin emä on estelinjainen, mutta isältään se oli perinyt hienon kouluhevosen ravin. Rohkeana ja kestävänä hevosena Gáspár soveltui hyvin kenttäratsuksi, sillä kouluradoilla se riitti kyllä muuten vaativiin luokkiin, mutta jäi usein kapasiteetikkaampien jalkoihin. Pirteä ori kilpaili kuutisen kautta, kunnes se loukkasi jalkansa maastoesteellä ja siirtyi jalostukseen. Gáspár on tunnettu hyvänä yleishevosten isänä, mutta parilla liike on riittänyt kouluradoilla GP-tasolle asti.

Isänemä Margita syntyi rautiaana, mutta alkoi pian näyttää kimoutumisen merkkejä isänsä tapaan. Kimo on gidraneille harvinainen väri, joten olikin harmi, kun isäori menehtyi tapaturmaisesti ennen kuin sen ensimmäiset varsat olivat edes ehtineet syntyä. Margita saatiinkin myytyä nuorena hyvään hintaan, vaikka toki sillä oli värin lisäksi myös muita hyviä ominaisuuksia, kuten hyvä ylälinja ja vahvat jalat. Tamma oli lupaava kouluratsu ja luonteeltaan mutkaton, joten sen kanssa pärjäsivät monenlaiset ratsastajat. Tarpeen tullen siinä oli omaa kipakkuuttaan ja särmää, joka auttoi nousemaan Grand Prix tasolle. Margitan uran huippuhetkiin kuuluu Unkarin nuorten mestaruuden voitto ja kaksi pronssimitalia toisen ratsastajan alla. Siitoskäyttöön tamma siirtyi pitkän kilpauran takia myöhään, eikä se tiinehtynyt kovin helposti. Sen kolme jälkeläistä ovat kaikki reippaita ja hyvätapaisia, mutta kilparadoille asti niistä ei päässyt kuin yksi.

Ronin emä Dóra oli energinen ja aina vauhdissa oleva tamma. Kaunis piirtopäinen gidrantamma menestyi näyttelyissä ja varsotettiin kahdesti ennen kilpauran alkamista. Touhottava häsläri tuotti usein ratsastajalleen päänvaivaa, eikä meno näyttänyt rauhoittuvan, vaikka vuodet kuluivat ja tammalle kertyi ikää ja kokemusta. Rauhallisemmassa harrastekäytössä Dóran pää ei kestänyt juuri sen paremmin, sillä se oli tottunut ankarampaan harjoitteluun ja suorittamaan Prix St. Georges luokan tasoisia tehtäviä. Tamma myytiin suureen siittolaan, mutta siirtyi sieltä parin vuoden kuluttua Ronin kasvattajalle, Emma Salamonille, omistajansa talousvaikeuksien vuoksi. Jälkikasvu ei onneksi ole ottanut hirveästi mallia emänsä sähäkästä käytöksestä, vaan ovat olleet selväpäisiä niin harraste- kuin kisakäyttöön.

Emänisä Jákob oli ikäluokkansa lupaavimpia nuoria gidranoreja koulupuolella. Komea läsipäinen tummanrautias ori sai suurehkon määrän tammoja astuessan 4-6 vuotiaana, vaikka varsinaisten meriittien kerääminen olikin vasta edessäpäin. Kasvattaja, yksi Unkarin tunnetuimmista gidransiittoloista, kuitenkin päätti myydä orin sen käännyttyä 7-vuotiaaksi. Ilmavasti liikkunut ori aloitti kilpauransa loistavasti nappaillen ruusukkeita sieltä täältä. Nousujohteinen meno hiipui parin kauden jälkeen, kun orin jalka alkoi reagoida vaativampaan treeniin. Paluuta kilparadoille yritettiin pariin otteeseen, mutta lopulta se päädyttiin myymään takaisin synnyinkotiinsa, jossa se on jatkanut menestyksekkäästi siitosorin töissä.

Emänemä Evike ei ollut järin korkea, mutta sopusuhtaisen mallinen, siro ja tammaleimainen. Kilttinä, vaikkakin säpäkkänä tammana tunnettu Evike asui koko elämänsä ajan samalla omistajalla, joka ratsasteli sillä ilman sen suurempia tavoitteita. Kerran se vuokrattiin pariksi vuodeksi kilpakäyttöön nuorelle naiselle ja tulokset tasolta Helppo A ja Vaativa B olivatkin ihan tasaisen hyviä. Vuokrauksen päätyttyä Evike palasi takaisin kasvattaja-omistajalleen ja varsoi viisi kertaa ennen kuin se jouduttiin lopettamaan ähkyn vuoksi. Varsoilla on ollut emänsä tapaan pirteyttä ja tarmokasta liikettä vaikka muille jakaa.

Kilpailut

PVM Laji Järjestäjä Luokka Tulos
13.02.2011KRJ KouluratsastusSalpicarIntermediaire I1/40
18.02.2011KRJ KouluratsastusMêl SerenGrand Prix4/50
21.02.2011KRJ KouluratsastusWindsorIntermediaire I3/40
23.02.2011KRJ KouluratsastusWindsorIntermediaire I6/40
24.02.2011KRJ KouluratsastusWindsorIntermediaire I4/40
01.03.2011KRJ KouluratsastusSalpicarIntermediaire II5/30
02.03.2011KRJ KouluratsastusSalpicarIntermediaire II3/30
16.03.2011KRJ KouluratsastusMallaidh GårdGrand Prix3/40
20.03.2011KRJ KouluratsastusKoston SuomenhevosetGrand Prix4/40
21.03.2011KRJ KouluratsastusHuvitusGrand Prix1/30
22.03.2011KRJ KouluratsastusKoston SuomenhevosetGrand Prix2/40
23.03.2011KRJ KouluratsastusKoston SuomenhevosetGrand Prix2/40
24.03.2011KRJ KouluratsastusSalpicarGrand Prix4/30
24.03.2011KRJ KouluratsastusRowlandGrand Prix5/30 86.192%
25.03.2011KRJ KouluratsastusRowlandGrand Prix2/30 91.477%
25.03.2011KRJ KouluratsastusSalpicarGrand Prix1/30
26.03.2011KRJ KouluratsastusRowlandGrand Prix5/30 91.553%
28.03.2011KRJ KouluratsastusNöRGrand Prix1/50
30.03.2011KRJ KouluratsastusGinger DressageGrand Prix6/40
02.04.2011KRJ KouluratsastusLRGrand Prix4/50
03.04.2011KRJ KouluratsastusKuminaGrand Prix7/50 86.739%
03.04.2011KRJ KouluratsastusKuminaGrand Prix4/50 89.901%
07.04.2011KRJ KouluratsastusWincareGrand Prix1/30
10.04.2011KRJ KouluratsastusWincareGrand Prix3/30
12.04.2011KRJ KouluratsastusWincareGrand Prix5/30
16.04.2011KRJ KouluratsastusViehättäväGrand Prix2/50
16.04.2011KRJ KouluratsastusSanbrookGrand Prix5/50 75.085%
17.04.2011KRJ KouluratsastusSanbrookGrand Prix7/50 73.287%
18.04.2011KRJ KouluratsastusGrape GroveKür Grand Prix7/60
18.04.2011KRJ KouluratsastusIdahoGrand Prix1/30
19.04.2011KRJ KouluratsastusIdahoGrand Prix5/30
19.04.2011KRJ KouluratsastusGrape GroveKür Grand Prix2/60
20.04.2011KRJ KouluratsastusViehättäväGrand Prix1/50
20.04.2011KRJ KouluratsastusViehättäväGrand Prix5/50
21.04.2011KRJ KouluratsastusGrape GroveGrand Prix2/60
22.04.2011KRJ KouluratsastusGrape GroveGrand Prix3/60
22.04.2011KRJ KouluratsastusIdahoGrand Prix5/30
28.04.2011KRJ KouluratsastusVästerbyGrand Prix4/50
19.05.2011KRJ KouluratsastusKK FeironGrand Prix5/30
19.05.2011KRJ KouluratsastusRide Club GringstedGrand Prix3/40
20.05.2011KRJ KouluratsastusKatvustoGrand Prix1/30
20.05.2011KRJ KouluratsastusPjortoiGrand Prix4/40
20.05.2011KRJ KouluratsastusPjortoiGrand Prix4/40
20.05.2011KRJ KouluratsastusSphynicGrand Prix3/36
20.05.2011KRJ KouluratsastusSphynicGrand Prix1/31
22.05.2011KRJ KouluratsastusSphynicGrand Prix3/31
23.05.2011KRJ KouluratsastusSphynicGrand Prix1/36
23.05.2011KRJ KouluratsastusMinionGrand Prix4/40 78.521%
23.05.2011KRJ KouluratsastuscwbGrand Prix5/40
24.05.2011KRJ KouluratsastusDurenIntermediaire II3/30
24.05.2011KRJ KouluratsastuscwbGrand Prix5/40
24.05.2011KRJ KouluratsastusVVGrand Prix4/30
25.05.2011KRJ KouluratsastusRowland TrakehnersGrand Prix5/30
27.05.2011KRJ KouluratsastusPjortoiIntermediaire I1/40
28.05.2011KRJ KouluratsastusDurenIntermediaire II5/30
03.06.2011KRJ KouluratsastuscwbGrand Prix2/50
06.06.2011KRJ KouluratsastuscwbGrand Prix3/50