Gidranit   

Lipótka VH13-195-0007
MUISTOSIVU, kuollut 2.1.22

Kuva ja perustiedot


©

Basic information in English

Luonne

© Vibaja

Kenttäpainotteinen Lissu tuli meille hieman erikoisella tavalla, suorastaan tyrkyttäen. Meillä kun ei ollut alussa kenttä gidrania, niin totta kai vanha tuttavani Margit kuuli tästä ja eikös se sitten siitä lähtenyt. Hän kutsui minut päiväkahville, mutta tiedän että hänellä on aina jotain taka-ajatuksia kahvin kera. Kauaa ei mennyt kun puhuimme rakastamastamme rodusta kahvipöydässä ja toinen sekunti meni että olimme katsomassa hänen uusia varsojaan. Suurella laitumella oli kymmenkunta varsoja, jotka tietysti kaikki olivat upeita. Yksi kuitenkin pisti silmään, tamma joka osasi liikkua ja hyppelehtiä varsojen iloiseen tapaan. Neidossa oli sitä jotain, joten kaupat siitä sitten tehtiin.

Yleisesti ottaen tämä neito on hyvinkin energinen ja leikkisä, kuuluen niihin iki-nuoriin. Tammalla riittää energiaa ja iloa vaikka muille jakaa, pelkkä ratsastusreissukin saa kenet tahansa jossain vaiheessa nauramaan. Säälittävä tamma ei ole, mutta varsin huvittava tapaus.

Käsiteltäessä tuppaa aina olemaan tiellä jollain tapaa, jolloin neidon saa aina tuuppaista pois tieltä. Harjatessa kannattaa harjapakki laittaa hyvin kauas, koska muuten ei tiedä mistä niitä harjoja löytyy, pitkin karsinaa sieltä ja täältä. Paras tapa uteliaalle tammalle on laittaa se kiinni, jolloin se seisoo nukahtamispisteessä kiltisti. Harjaus, jalkojen putsaaminen ja varusteiden laitto sujuvat kaikki hyvin, ilman suurempaa protestoimista. Välillä Lissu haluaa olla ensimmäinen-karsinasta-ulos leikkiä, mutta onnekseen se on niin suuri, mutta pieni, että pelkää hieman toruja. Taluttaessa kulkee vierellä innokkaana, välillä ottaen muutamia raviaskeleita. Pieni nykäys narusta riittää saamaan neidon kuosiin.

Laitumella ja tarhassa yrittää kovasti saada kaikkia leikkeihin mukaan, mutta useimmat vain katsovat vierestä kun tämä neito touhuaa omiaan. Heinän annossa on yleensä pohjimmaisena, mutta silti tyytyväisenä syö heinäkasansa alta aika yksikön. Välillä Lissu odottaa portilla että koska se oikein haetaan pois lisäliikutukseen, oman riehumisensa lisäksi.

Ratsuna hyvin energinen ja pidätykset ovat ainoa avain keino tähän lukkoon. Vaikka onkin todella vauhdikas, silti mielellään kuuntelee ratsastajaansa. Välillä se odottaa innolla että mitä se ratsastaja keksii seuraavaksi. Lissu ei noteeraa huonolla tavalla hieman suurempia pidätyksiä tai pohjeapuja, päinvastoin, se melkein tarvitsee niitä. Mitenkään erityisen herkkä ratsu ei kuitenkaan ole kyseessä. Raipan käyttö ei kuitenkaan ole tarpeen, pieni ääniohjastuskin auttaa hyvin paljon.

Rata- ja maastoesteillä se on hyvin rohkea hyppääjä, joka lähestyy aina korvat hörössä kulmasta kuin kulmasta. Toki ratsastajankin täytyy olla hyvin varma tässä tilanteessa että uskaltaa tämän neidon kyytiin hypätä. Kapasiteetikas esteratsu, joka hyppää hyvällä irtonaisella tyylillä. Kykenee myös pidentämään ja lyhentämään laukkoja tarvittaessa. Koulussa välillä turhankin energinen, mutta painoavut ja pidätykset auttavat hyvin. Toimii hyvässä yhteistyössä, vaikka suusta täytyykin välillä ottaa astetta suurempi ote välillä. Kilpatilanteissa toimii moitteettomasti, energisesti kuten aina, ihan oma itsensä.

Varsat

Synt. PVM Nimi Skp Väri Rotu Isä Muuta
12.9.12 Lipcse MV ori rt gidran Tihamér -
16.1.21 Lívia Ion tamma - gidran Konrad -
16.2.21 Lilita Ion tamma - gidran Márton -
16.3.21 Ormos Ion ori - gidran Olivér -

Suku

Elkán EVM
168 cm, trt
Lipót EVM
172 cm, rt
Maté EVM
Etel EVM
Janka EVM
163 cm, trt
Richárd EVM
Jozefa EVM
Gertrud EVM
164 cm, prt
Tivadar EVM
167 cm, rt
Teodor EVM
Adelaida EVM
Karola EVM
161 cm, rt
Vilhelm EVM
Gabia EVM

Sukuselvitys

© Disa S.

Lissun isä Elkán on 168cm korkea vantterarakenteinen ja kovin tavallisen oloinen, rauhallinen ori. Vasta liikkeelle päästyään tämä hevonen herää todenteolla eloon. Elkánilla on kokoisekseen erittäin kevyet, ryhdikkäät ja matkaavoittavat askeleet, joita se on periyttänyt myös jälkeläisilleen. Monipuoliselta orilta hyppääminenkin sujuu hyvällä tyylillä, joten se on tehnyt uraa kenttäratsuna sijoittuen myös kansainvälisissä luokissa Unkarin ulkopuolella. Rataesteosuudella Elkán ei ollut nopeimpia, sillä varovaisena hyppääjänä ori jätti hyvin varaa jo muutenkin laakeisiin hyppyihinsä. Tasaisen varma maastokoe ja vahva tulos koulukokeesta antoi usein tasoitusta, jonka turvin Elkán löytyi tulosluettelosta hyviltä sijoilta.

Vanhempaa ja harvinaisempaa linjaa edustava isänisä Lípot "löydettiin" vasta myöhemmällä iällä. Syrjäisemmälle seudulle syntyneelle suurelle 172cm korkealle merkittömälle raudikolle annettiin tilaa ja aikaa kasvaa rauhassa täysiin mittoihinsa. Ikäluokkakilpailut vaihtuivat paikallisiin pikkukisoihin, mutta hiljalleen Lípot alkoi tuntua tarpeeksi hyvältä astuakseen suuren yleisön eteen. Pitkät laukka-askeleet, kestävyys ja terävät, varovaiset hypyt takasivat orille uran kenttähevosena. Sijoituttuaan hyvin kovatasoisissa kilpailuissa Lípot noteerattiin myös ammattilaispiireissä. Varmaluonteinen hevonen päätyi toiselle ratsastajalle, joka kilpaili parhaimmillaan kolmea tähteä orin kanssa muutaman kauden verran. Eräs menestynyt kenttäratsastaja innostui Lípotista nähtyään sen kisoissa ja osti sen heti tyttärensä ratsuksi. Parivaljakko jatkoi kilpailemista kolmen ja neljän tähden kisoissa. Samalla ori toimi myös siitoksessa astuen lähinnä vain tallin omia tammoja. Säpäkkien ja itseään kevyempien tammojen kanssa Lípotista jäi moneen lajiin taipuvia, selväpäisiä ja isokokoisia ratsuja.

Isänemä Jankan kilpauraa varjosti tammamaisten oikkujen tuomat haasteet, vaikka liikkeidensä puolesta tummalla raudikolla olisi ollut sanansa sanottavana korkeammallakin tasolla kouluratsastuksessa. Rotevahkon tamman työmotivaatio vaihteli päivittäin riippuen siitä, millä jalalla se oli aamulla ponkaissut ylös. Hyvällä tuulella ollessaan Janka oli herkkäsuinen ja kevyt ratsastettava, jolla voitettiin vaativia koululuokkia hyvin prosentein. Erityisesti laukanvaihdoissa ja väistöissä loistanut tamma siirrettiin kuitenkin hyvissä ajoin kilpaeläkkeelle siitostammaksi ja paimentamaan nuorisoa. Kaikkien yllätykseksi äidin rooli sopi kipakalle Jankalle hyvin ja se kasvatti viiden oman varsan lisäksi kaksi orpoa. Pari jälkeläistä on kilpaillut vaativan tason koulua, mutta tammasta on myös kaksi kenttäratsastuksen puolella menestynyttä jälkeläistä hyvin hyppäävien orien kanssa.

Emältään Gertrudilta Lissu on perinyt pirteän ja elämäniloisen asenteensa. Tähtipäinen tamma vaihtoi omistajaa jo maitovarsana pitkänlinjan kasvattajan Margit Vinczen kiinnostuttua eloisasta tapauksesta. Ponnekas Gertrud oli nuorempana kovin leikkisä ja pilasi kilpailusuorituksiaan lapsellisella häsläämisellään. Iän ja kokemuksen karttuessa tamma sai paremmin juonen päästä kiinni ja tulokset alkoivat parantua. Kenttähevosena Gertrud oli mainio, vaikka se olisi voinut olla hieman varovaisempi kiinteitä esteitä hypätessä. Ponnekkaasti ja hyvällä tyylillä hyppäävä tamma selvisi kuitenkin suuremmitta vammoitta läpi uransa. Vauhdikkuuttaan Gertrud on ehtinyt Lissun lisäksi jättämään kolmelle muulle varsalle, jotka ovat toimineet harrasteratsuina Unkarissa.

Emänisä Tivadar keräsi elinaikanaan kehuja monelta taholta. Ryhdikäs ja vahvaluinen ori kilpaili kenttäratsastuksessa useamman kauden kuuluen Unkarin parhaimmistoon. Tivadar ehti napata kirkkaimmat mitalit mestaruuksista kahdesti ennen ratsastajan ja lajin vaihdosta. Isolaukkainen ja -hyppyinen ori oli ratsastettavuudeltaan omaa luokkaansa, herkkä ja kevyt, ja pärjäsi loistavasti myös pelkästään rataesteillä. Aivan ykköstasolle raudikko ei riittänyt, mutta 140cm luokkia se hallitsi suvereenisti. Jalostuksessa Tivadar on ollut tasaisen varma periytyjä, jonka jälkeläiset ovat olleet hyväpäisiä, vahvarakenteisia ja pärjänneet niin kenttä-, este- kuin helpoissa koululuokissakin. Orin vaikutus siitoksessa jäi tosin harmittavan lyhyeksi, sillä se myytiin isolla rahalla Itävaltaan, jossa se menehtyi parin vuoden jälkeen.

Emänemä Karola on kaunis ja siro piirtopäinen gidrantamma, joka on ollut koko elämänsä ajan lähinnä siitoskäytössä. Varsalaitumella parivuotiaana loukkaantunut tamma ei kestänyt kilpailemiseen tähtäävää treeniä, vaikka skouppia pienessä hevosessa oli monen isompansa edestä. Erään siittolan edustaja ehti nähdä Karolan hyppykyvyt ja innostui kokeilemaan periyttäisikö se lahjakkuuttaan eteenpäin varsoilleen. Aavistukset osuivat suurimmaksi osaksi oikeaan, sillä tamman jälkeläisissä on ollut kovan tason menijöitä kansallisille este- ja kenttäradoille. Joukkoon mahtuu myös yksi ulkomailla vaikuttava jalostusori.

Kilpailut

PVM Laji Järjestäjä Luokka Tulos
25.11.2010KERJ KenttäratsastusB.B. SteedsCCI/CIC34/26
30.11.2010KERJ KenttäratsastusPjortoiCCI/CIC42/18
03.03.2011KERJ KenttäratsastusFentonCCI/CIC31/30
15.03.2011KERJ KenttäratsastusBellamyCCI/CIC31/30
16.03.2011KERJ KenttäratsastusBellamyCCI/CIC32/30
27.03.2011KERJ KenttäratsastusJuksulaCCI/CIC45/38
28.03.2011KERJ KenttäratsastusJuksulaCCI/CIC43/38
18.04.2011KERJ KenttäratsastusIdahoCCI/CIC42/30
23.04.2011KERJ KenttäratsastusDark Side TrakehnersCCI/CIC47/50
15.05.2011KERJ KenttäratsastusJuksulaCCI/CIC41/22
16.05.2011KERJ KenttäratsastusJuksulaCCI/CIC42/22
17.05.2011KERJ KenttäratsastusJuksulaCCI/CIC42/22
11.03.2012KERJ KenttäratsastusBellamyCCI/CIC45/31
14.03.2012KERJ KenttäratsastusEscorant TrakehnersCCI/CIC41/5
22.03.2012KERJ KenttäratsastusHeijastusCCI/CIC41/40
27.03.2012KERJ KenttäratsastusRide Glub GringstedCCI/CIC34/30
28.03.2012KERJ KenttäratsastusRide Glub GringstedCCI/CIC31/30
29.03.2012KERJ KenttäratsastusEscorant TrakehnersCCI/CIC41/11
03.04.2012KERJ KenttäratsastusEscorant TrakehnersCCI/CIC43/11
16.04.2012KERJ KenttäratsastusKK BailadorCCI/CIC41/23
18.04.2012KERJ KenttäratsastusJuksulaCCI/CIC42/29
09.05.2012KERJ KenttäratsastusVästerbyCCI/CIC42/42
09.05.2012KERJ KenttäratsastusLumivuoCCI/CIC45/34
18.05.2012KERJ KenttäratsastusFentonCCI/CIC41/23
20.05.2012KERJ-CupTaikakuun KartanoCCI/CIC46/47
26.05.2012KERJ KenttäratsastusSuprantCCI/CIC41/26
02.06.2012KERJ KenttäratsastusSuprantCCI/CIC45/30
04.06.2012KERJ KenttäratsastusSuprantCCI/CIC41/30
05.06.2012KERJ KenttäratsastusSuprantCCI/CIC42/30
07.06.2012KERJ KenttäratsastusSuprantCCI/CIC41/30
03.06.2012KERJ KenttäratsastusBairdonCCI/CIC42/16
08.06.2012KERJ KenttäratsastusBellamyCCI/CIC41/24
10.06.2012KERJ KenttäratsastusSatulinnaCCI/CIC44/40
10.06.2012KERJ KenttäratsastusSuprantCCI/CIC45/30
13.06.2012KERJ KenttäratsastusSuprantCCI/CIC42/30
22.06.2012KERJ KenttäratsastusSatulinnaCCI/CIC42/30
29.06.2012KERJ KenttäratsastusBellwood ParkCCI/CIC42/27
30.06.2012KERJ KenttäratsastusVästerbyCCI/CIC43/39
01.07.2012KERJ KenttäratsastusSuprantCCI/CIC42/30
10.07.2012KERJ KenttäratsastusHurmajärven KartanoCCI/CIC44/33
15.07.2012KERJ KenttäratsastusHurmajärven KartanoCCI/CIC42/33
23.07.2012KERJ KenttäratsastusHex SporthorsesCCI/CIC45/38
11.08.2012KERJ KenttäratsastusBairdonCCI/CIC41/14
12.08.2012KERJ KenttäratsastusBairdonCCI/CIC41/14
30.08.2012KERJ KenttäratsastusSatulinnaCCI/CIC43/30
31.08.2012KERJ KenttäratsastusSatulinnaCCI/CIC45/30
16.12.2012KERJ KenttäratsastusStrix StableCCI/CIC46/50
16.02.2013KERJ KenttäratsastusStrix StableCCI/CIC35/49
18.02.2013KERJ KenttäratsastusStrix StableCCI/CIC35/49
22.02.2013KERJ KenttäratsastusStrix StableCCI/CIC37/49