Gidranit   

Málika VH13-195-0009
MUISTOSIVU, kuollut 2.1.22

Kuva ja perustiedot


© Bob Tarr

Basic information in English

Luonne

© Vibaja

Málika tuli meille jo nuorena, parin vuoden iässä. Kasvattaja Sarolta oli myymässä sen vuotisia kasvattejaan kotisivuillaan, josta tämän neidon löysinkin. Sen sukutaulu viehätti hyvinkin paljon, sekä suurehko läsi tammalla edesauttoi valinnassa. Mallu oli numalluna hyvin innokas ja energinen tapaus, välillä turhankin leikkisä vekara. Se hädin tuskin pysyi lankojen sisällä ja härnäsi saman ikäisiään. Tamma koki kuitenkin yllätyksen, kun joutui yhden pahimman pomottajamme kanssa samaan tarhaan. Nopeasti Mallusta tulikin melkein lauhkea lammas, joka oppi arvostamaan toisia.

Yleisesti neito on nykyään vieläkin innokas tapaus, mutta osaa käyttäytyä. Välillä se esittää kovaa ja uhkaavaa, mutta hoitaja saa melkein nauraa tälle, kun neidon yritykset ovat hieman säälittäviä. Kovankin kumallun alta löytyy kiltti pieni poni, joka ei tee pahaa kenellekään.

Käsiteltäessä toimii suht rauhallisesti, mutta hoitotoimenpiteissä kannattaa laittaa tamma kiinni johonkin ettei se livistä. Harjatessa Mallu viihtyy parhaiten ulkona, lämpimässä kesäkelissä, paistatellen aurinkoa. Harjaus sujuu nopeasti ja ilman mitään sirkustemppuja. Tamma ei muutenkaan välitä mutakylvyistä, joten hoitaja saa aina huokaista sadekelillä helpotuksesta. Jalat se nostaa kevyesti, mutta tuppaa välillä kiusaamaan hoitajaansa nykäisemällä jalkansa pois. Varusteiden laitto sujuu myös ongelmitta. Pesutilanteet voivat aina yllättää jollain tapaa, välillä tamma kaataa ämpärin, astuu letkun päälle tai haluaa juoda letkusta.. ikinä ei voi tietää. Taluttaessa kulkee vierellä hyvässä tahdissa rauhallisesti.

Laitumella Mallu on nykyään hyvinkin rauhallinen laumassa, eikä juurikaan pomota ketään. Ennen se oli aivan järkyttävä pomottaja, huonolla tapaa. Nykyään se tappelee hieman vain heinäkasojen valinnoista, joissa se reippaasti häviää näille pomo-tammoillemme. Laitumelta se tulee mielellään myös pois, eli hakeminen on helppoa hommaa, kunhan vain viheltää kutsu huudon. Tämä voi tosin johtaa siihen että moni muukin hevonen haluaisi mukaan.

Ratsuna hyvin potentiaalinen ja energinen, jolta löytyy oppimishalua aina vain lisää, kuten sitä energiaakin.. Yhteistyö sujuu pienen lämmittelyn jälkeen. Tamma välillä testaa alussa ratsastajaa yrittämällä valita ihan omat reitit. Pahus vain että ratsastajat ovat täysin hereillä odottaen pientä testausta. Mallu kuuntelee mielellään ohjastusta ja toimiikin kevyesti ratsastajan alla. Pehmeät ja lennokkaat askeleet edesauttavat istumista neidon selässä. Paras askellajeista on laukka, keivuna ja matkaa voittava. Ainoa asia mitä tamma ei voi sietää on raippa ja ratsastajat, jotka käyttävät vähän turhankin suuria apuja. Mallua ei tämän vuoksi annetakkaan hyvin kokemattomille ratsastajille.

Kilpailuissa Mallu ei jaksa noteerata muita hevosia, vaan keskittyy täysin itseensä, eli itsekäs vaiko viisas. Tamma toimii ratsastajan kanssa samalla tapaa kuin kotitallilla, se ei stressaa kilpailutilanteista. Toimii kevyesti ja yhteistyöllä. Sen vahvuuksiin kuuluvat varsinkin laukanvaihdot ja lisäykset, jotka ovat hyvin näyttäviä.

Varsat

Synt. PVM Nimi Skp Väri Rotu Isä Muuta
20.1.21 Kázmér Ion ori - gidran Konrad -
20.2.21 - - - gidran Márton -
20.3.21 - - - gidran Loránd MV -
20.4.21 - - - gidran Krisztián Ion -

Suku

Dániel EVM
172 cm, prt
Málten EVM
169 cm, prt
Misi EVM
Teodóra EVM
Klára EVM
164 cm, prt
Laci EVM
Lucania EVM
Bella EVM
163 cm, rt
Berolta EVM
168 cm, rt
Miksa EVM
Katalin EVM
Jutka EVM
160 cm, prt
Zsiga EVM
Orsolya EVM

Sukuselvitys

© Meow

Isä Dániel on varsin upea ilmestys kouluradoilla. Ori on kauniin punarautias ja säkää herralta löytyy hurjat 172cm. Ori asustaa yksityisenä Helsingissä ja kilpailee omistajansa kanssa ahkerasti GP-tason koulua ja menestystäkin tippuu tasaiseen tahtiin. Omistajalleen Dániel päätyi sattumalta tuttavan avustuksella, kun Unkarista tuotiin Suomeen uutta verta kilparatsuiksi. Luonteeltaan ori on tasaisen rauhallinen, mutta kipinääkin orilta löytyy riittämiin. Dániel on helppo käsitellä, mutta uusille tuttavuuksille ori on hidas lämpeämään. Ori on menestynyt myös näyttelyissä ja sitä kautta Dániel onkin päässyt hienosti mukaan myös jalostukseen. Orilla on muutama jälkeläinen, jotka kaikki kilpailevat tahoillaan ahkerasti, ja jotka varmasti tullaan näkemään palkintosijoilla lajissa kuin lajissa.

Isänisä Málten oli eläessään komea ja viriili ori. Ori asusti Unkarissa pienehköllä tallilla, jossa se pääsi satunnaisesti kilpailemaan vaativan tason koulua. Ori syntyi aikoinaan pienelle kasvattajalle, joka sitten orin koulutettuaan laittoi tämän myyntiin. Ori pääsi nauttimaan menestyksestä ja huomiosta parin vuoden ajan kilpakentillä, mutta joutui lopulta lopettamaan uransa jalkavamman vuoksi. Málten oli luonteeltaan hieman kiivas, eivätkä kaikki tulleet sen kanssa toimeen, mutta osaavien ihmisten käsissä siitäkin sai parhaat puolet esiin. Vanhemmalla iällään ori pääsi myös hiukan vaikuttamaan jalostuksessa, ja ori onkin periyttänyt kouluratsastuksessa vaadittavia taitojaan ainakin kolmelle jälkeläiselle. Ori ei menestynyt sen kummemmin näyttelyissä, mutta sitä kautta tämä punarautias ori huomattiin kuitenkin. Ori kuoli vanhuuden tuomiin vaivoihin 17-vuotiaana.

Isänemä Klára oli kaunis punarautias tamma, jonka suosiota lasten keskuudessa ei voinut epäillä. Tamma oli kiltti käsitellä ja numallummatkin lapset pääsivät talutettavaksi tämän kanssa. Vaikka tammalla olikin korkeutta jopa 164cm, eivät lapset sitä osanneet pelätä. Tamma asusti eläessään pienellä unkarilaisella tallilla, jonka omistaja piti Kláraa kuin kukkaa kämmenellään. Tamma pääsi kilpailemaan lähinnä helpon tason kouluratsastuksessa ja mahdottoman pienissä tallien välisissä kilpailuissa, mutta omistajalle kilpailu ei ollut se tärkein prioriteetti. Omistaja teetti tammalle kaksi jälkeläistä, jotka molemmat jäivät aluksi kotiin. Tamma ei päässyt siis loistamaan kilpailuissa eikä näyttelyissä, mutta omistajalleen tamma oli kultakimpale helpon luonteensa ja kauniin ulkonäkönsä vuoksi!

Emä Bella on vähän kohelo punarautias tamma, joka koheltaa menemään aina kun huvittaa. Bella on muuten helppo käsitellä, mutta omat jekkunsa tammalla on. Tamman keskittymiskyky ei riitä vaativan tason kouluratsastukseen, joten omistaja pitää Bellaa omana lellikkinään Suomessa ja kilpailee tammalla satunnaisesti matalilla esteillä ja helpon tason koulussa. Tamma on melkoisen vaikea ratsastaa, joten se annetaan vain osaavien ratsastajien käsiin. Bella pelkää maastossa lähinnä kaikkea, eli sinne tammaa viedään vain harvoin. Omistaja on kuitenkin käyttänyt tammaa ahkerasti näyttelyissä ja kantakirjaankin Bella pääsi III-palkinnolla. Jälkeläisiä tammalla on kaksi, jotka molemmat ovat välttäneet tamman huonommat geenit ja kilpailevat GP-tason kouluratsastuksessa.

Emänisä Berolta on komea näky kouluradoilla. Ori on 168cm korkea, rautias kokovartalo-dynamiitti, joka vain odottaa räjähdyspistettä. Ori on todellakin vaativa käsitellä ja ratsastaa, mutta jotenkin siitä on koulittu jopa vaativan B:n tasolle menevä kouluratsu. Ori annetaan vain aikuisille ja osaaville ratsastajille, sillä aina on olemassa vaara että ori saa tarpeekseen ja lähtee painelemaan karkuun. Kilparadoilta ei ole orille suotu sen kummempaa menestystä, mutta ori on kuitenkin päässyt vaikuttamaan jalostuksessa. Orilla on kaksi jälkeläistä, jotka (luojan kiitos) eivät ole perineet isänsä pahimpia geenejä. Komea tämä ori on, mutta näyttelyihin ja kantakirjaan sillä ei silti ole mitään asiaan, sillä rakennevirheet jaloissa suovat tälle vain rutkasti miinuspisteitä.

Emänemä Jutka oli gidran tammaksi melko vaatimattoman kokoinen, säkäkorkeutta tammalta löytyy vain 160cm. Tamma asusti eläessään maalaistallilla Unkarissa, jossa se pääsi lähinnä huvittamaan perheen lapsiratsuna ja lemmikkinä. Jutka oli kiltti luonteeltaan ja äärimmäisen helppo käsitellä, joskin tammalta löytyi omat herkätkin kohtansa. Tamman uskalsi antaa lapsille käsiteltäväksi milloin vain ja omistaja piti tamman rahahuolistaan välittämänä juurikin tämän helpon luonteen vuoksi. Tammaa ei koulutettu ikinä sen kummemmin mihinkään lajiin, kuin mitä lapset sillä puuhailivat. Isommiksi kasvaessaan lapset kuitenkin opettivat tamman hyppäämään ja yrittivät parhaansa mukaan kouluttaa siitä ratsua. Omistaja teetti tammalle kaksi jälkeläistä, jotka molemmat myytiin rahantarpeen vuoksi. Tamma kuoli 18-vuotiaana vanhuuden tuomiin vaivoihin.

Kilpailut

PVM Laji Järjestäjä Luokka Tulos
17.02.2011KRJ KouluratsastusSalpicarIntermediaire I2/40
24.02.2011KRJ KouluratsastusWindsorPrix st. Georges6/40
25.02.2011KRJ KouluratsastusWindsorPrix st. Georges6/40
25.02.2011KRJ KouluratsastusSalpicarGrand Prix3/30
26.02.2011KRJ KouluratsastusSalpicarGrand Prix4/30
27.02.2011KRJ KouluratsastusSalpicarIntermediaire I1/30
01.03.2011KRJ KouluratsastusSalpicarIntermediaire I2/30
18.03.2011KRJ KouluratsastusBC StablesGrand Prix6/64
18.03.2011KRJ KouluratsastusBC StablesGrand Prix6/64
19.03.2011KRJ KouluratsastusKK BailadorGrand Prix9/100 80.064%
20.03.2011KRJ KouluratsastusKK BailadorPrix St Georges5/100 84.873%
21.03.2011KRJ KouluratsastusSkurvashGrand Prix1/40
21.03.2011KRJ KouluratsastusSkurvashGrand Prix6/40
22.03.2011KRJ KouluratsastusSkurvashGrand Prix5/40
22.03.2011KRJ KouluratsastusBC StablesGrand Prix4/64
22.03.2011KRJ KouluratsastusBC StablesGrand Prix7/64
22.03.2011KRJ KouluratsastusSenecaGrand Prix4/50
23.03.2011KRJ KouluratsastusSalpicarIntermediaire I1/30
23.03.2011KRJ KouluratsastusSalpicarIntermediaire I1/30
25.03.2011KRJ KouluratsastusSalpicarIntermediaire I4/30
25.03.2011KRJ KouluratsastusRowland TrakehnersIntermediaire I4/30 87.842%
26.03.2011KRJ KouluratsastusRowland TrakehnersIntermediaire I4/30 87.546%
29.03.2011KRJ KouluratsastusNÖRIntermediaire I4/50
01.04.2011KRJ KouluratsastusLilygreenIntermediaire I5/40
04.04.2011KRJ KouluratsastusLilygreenIntermediaire I1/40
05.04.2011KRJ KouluratsastusLilygreenIntermediaire I4/40
19.04.2011KRJ KouluratsastusIdahoGrand Prix2/30
20.04.2011KRJ KouluratsastusViehättäväGrand Prix2/50
22.04.2011KRJ KouluratsastusGrape GroveIntermediaire II5/60
18.05.2011KRJ KouluratsastusPjortoiGrand Prix3/40
20.05.2011KRJ KouluratsastusPjortoiGrand Prix4/40
20.05.2011KRJ KouluratsastusMinionGrand Prix5/40 77.427%
21.05.2011KRJ KouluratsastusKK FeironGrand Prix5/30
22.05.2011KRJ KouluratsastusKK FeironGrand Prix4/30
23.05.2011KRJ KouluratsastusRowland TrakehnersGrand Prix2/30
23.05.2011KRJ KouluratsastusMinionGrand Prix5/40 78.504%
25.05.2011KRJ KouluratsastuscwbGrand Prix1/40
26.05.2011KRJ KouluratsastuscwbGrand Prix2/40
26.05.2011KRJ KouluratsastusDurenGrand Prix2/30
27.05.2011KRJ KouluratsastusPjortoiIntermediaire I4/40
27.05.2011KRJ KouluratsastusRowland TrakehnersGrand Prix2/30
27.05.2011KRJ KouluratsastusVVGrand Prix4/30
28.05.2011KRJ KouluratsastusRowland TrakehnersGrand Prix2/30
28.05.2011KRJ KouluratsastusRowland TrakehnersGrand Prix5/30
28.05.2011KRJ KouluratsastusSanbrookGrand Prix2/40
30.05.2011KRJ KouluratsastusSanbrookGrand Prix3/40
30.05.2011KRJ KouluratsastusPjortoiIntermediaire I4/40
03.06.2011KRJ KouluratsastuscwbGrand Prix7/50
05.06.2011KRJ KouluratsastuscwbGrand Prix6/50
06.06.2011KRJ KouluratsastuscwbGrand Prix5/50
08.06.2011KRJ KouluratsastuscwbGrand Prix3/50