Plita I VH00-001-5751


© MAAK.ru

Luonne

Plita on lauhkea kuin lammas eikä sen mielenrauhaa järkytä juuri mikään. Plitan ratsastaminen sen sijaan saattaakin järkyttää ratsastajan mielenrauhaa, laukkahevoselle tyypillisesti Plitalla on kaksi vaihdetta: käynti ja kiito, puhumattakaan nyt siitä että tamma vain kiihdyttää vauhtia kun ohjia kiristetään. Plitan liikutus hoidetaankin pääsääntöisesti laukkaradalla, kentällä siitä ei saa vielä oikein mitään irti ja maastoon sen kanssa ei uskalla lähteä jarrujen puuttuessa.
Hoitohevosena Plita on kaikkinensa helppo, se luottaa ihmisiin ja on perin juurin tottunut kaikenlaiseen käsittelyyn. Lisäksi se tuntuu periyttävän hyvää luonnettaan jälkeläisilleenkin ja on erinomainen emätamma.

Kisakalenteri

PVM LAJI LUOKKA JÄRJESTÄJÄ SIJOITUS

Varsat

PVM NIMI SKP VÄRI ISÄ MUUTA
01/01/05 Plita III t rt Ofisian -
17/11/05 Gin Jevgeni o rt Jady-Syr -
01/01/06 Gin Pelagia t rt Ofisian -
13/07/06 Gin Platina t rnvkko Ramazotti von Siréne -

Sukutaulu

Gerbariy EVM
rt, 154 cm
Gatakar EVM
rt, 156 cm
Bay Deniz EVM
rt, 150 cm
Plastinka EVM
rt, 153 cm
Mele Yulan EVM
rt, 155 cm
Pilotka EVM
m, 152 cm

Sukuselvitys

Plitan isä Gerbariy oli alunperin laukkahevonen, mutta lyhyeksi jääneen uransa jälkeen se toimi jonkin aikaa kenttähevosena. Kummassakaan lajissa se ei ollut erityisen menestyksekäs, laukkalähtöjä on takana ainoastaan 12, joista voittoja on yksi ja sijoituksia 3. Kenttäkilpailuissa Gerbariy kilpaili ainoastaan helpoissa luokissa ilman mainittavaa menestystä, oriilla oli ikävänä tapana lähteä stiippeli- ja maastoesteosuuksilla ryöstämään, kiitos laukkahevostaustansa. Huolimatta tästä Gerbariyn omistaja arvostaa nyt jo eläkeiässä olevaa hevostaan paljon sanoen sen olevan viisain ja parhain hevonen, mitä hänen tielleen on koskaan osunut.
Isänisä Gatakar oli puolestaan menestyksekäs laukkaradoilla, voittaen useita suuria kilpailuja ja tienaten rahaa mukavasti. Siitoksessa sen sijaan se epäonnistui, sen 58 varsasta ainoastaan neljän voidaan sanoa pärjänneen hyvin tai kohtalaisesti laukkaradoilla. Gatakarin jälkeläisistä melko moni ei ole koskaan startannut laukoissa vaan ne ovat päätyneet kuka minnekin. Gerbariy ei ole ainoa, joka on kilpaillut kenttää, joukosta löytyy jopa kouluratsuja, joista menestyksekkäin on kilpaillut vaativassa B:ssä.
Isänemä Bay Deniz ei kilpaillut koskaan missään lajissa, se oli kotitammana ja lastenlasten ratsuna eräällä eläkeläispariskunnalla miltei koko ikänsä. Bay Denizin sanottiin olevan pitkämielinen kuin pyhimys, kiltti ja rauhallinen. Gerbariy on sen ainoa varsa.
Plitan emä Plastinka ei ollut kilparatsu lainkaan jalkaongelmiensa takia, se eli koko ikänsä pienessä siittolassa siitostammana. Suvultaan Plastinka on hyvä ja sen vuoksi sen varsat ovat olleet suht haluttuja nimenomaan laukkahevosina, mutta myös asiallisen rakenteensa vuoksi. Plastinka onkin varsonut toistakymmentä varsaa ja nykyisin viettää eläketamman elämää siittolansa kunnioitettuna matriarkkana.
Emänisä Mele Yulan oli erittäin kuuluisa laukkahevonen, sitä pidettiin pitkillä matkoilla jopa voittamattomana. Myös rakenteeltaan se oli erityisen hyvä ja suvultaan huomionarvoinen. Ei siis ihme, että se oli erittäin suosittu myös siitoksessa. Sillä on melkein satakunta varsaa ja joukosta löytyy paljon hyviä laukkaratsuja ja moni on myös kantakirjattu.
Myös Plastinkan emä Pilotka oli hyvä laukkahevonen, vaikkakin se kilpaili vain 4- ja 5-vuotiaana. Sen jälkeen Pilotka jäi siitostammaksi ja siitoksessa se menestyi varsin hienosti vaikka yhtään aivan ehdotonta huippukilpahevosta se ei jättänyt koskaan.
© Sirpa 2005, vtionic@gmail.com
Tiedosto luotu 2006-06-22
Muokattu viimeksi 2023-01-17
Gin Ahaltek on täysin virtuaalinen talli ja kaikki sivuilta löytyvä on mielikuvituksen tuotetta
This stable is a SIM-game, nothing described on this site should be taken as a real-life information.