TENNESSEENWALKER

Tennesseenhevonen, Tennessee Walking Horse, Plantation Walking Horse


Historia

Tennesseenwalker kehitettiin Tennesseen plantaaseilla 1800-luvulla, kun haluttiin hevonen, jolla voi ratsastaa pitkiä aikoja mukavasti. Rotu polveutuu pääasiassa narragansettinpeitsarista, mutta siihen on risteytetty myös amerikanravuria, täysiveristä, morganinhevosta ja saddlebrediä.
Tennesseenwalkerin kantaoriina pidetään ravuriori Black Allania, jonka isä oli amerikanravuri ja emä morganinhevonen. Black Allan ei menestynyt raveissa omalaatuisen kävelevän liikkumistapansa vuoksi, mutta tämä juoksukäynti (running walk) oli ratsastajalle erittäin mukava istua.

Rakenne

Tennesseenwalker ei ole rakenteeltaan yhtä hienostunut ja näyttävä kuin esimerkiksi saddlebred, koska jalostuksessa on kiinnitetty enemmän huomiota askellajeihin ja hyvään luonteeseen.

Askellajit

Tennesseenwalkereilla on 3 erikoista askellajia: nelitahtikäynti (flat-foot walk), juoksikäynti (running walk) ja keinutuolilaukka (rocking chair canter). Ne ovat synnynnäisiä taitoja ja varsatkin osaavat niitä.
Nelitahtikäynnissä jalat astuvat maahan yksi kerrallaan säännöllisin väliajoin ja takajalat astuvat etujalkojen jälkien yli (yliastunta). Takajalkojen liike on liukuvaa ja walkereiden takakengissä on usein pitkät kannat, jotka korostavat tätä liukuvaa liikettä. Nelitahtikäynti on passahtavaa.
Juoksukäynti on liikeradoiltaan samanlainen kuin nelitahtikäyntikin, mutta nopeampaa ja takajalkojen yliastunta on suurempi. Hevosen takaosa on hyvin alla. Juoksukäynnissä hevonen yleensä myös heiluttaa päätään tahdissa. Nopeus voi olla 10-15 km/h ja hevonen jaksaa pitää sitä kauan yllä.
Näyttelykehässä juoksukäynti esitetään äärimmäisen nopeasti, nopeus voi olla jopa 25 km/h. Etujalkojen liikkeet ovat erittäin korkeat, jalkojen nosteleminen on saatu aikaan kasvattamalla hevoselle pitkät kaviot ja käyttämällä raskaita kenkiä. Tällaisen kengityksen takia näyttelyhevosia ei voi ratsastaa kuin pehmeällä alustalla.
Keinutuolilaukka muistuttaa normaalia laukkaa, mutta askellus on erityisen rullaavaa ja melko korkeaa.
Videot askellajeista (© TWHBEA)

Käyttö

Tennesseenwalker on luotu monikäyttöiseksi hevoseksi. Sitä voidaan vielä nykyisinkin käyttää niin ratsastukseen kuin vaunuhevosenakin. Ratsastajille miellyttävien askellajien takia se on erinomainen matkahevonen ja jaksaa pitää tasaista vauhtia yllä pitkiä aikoja.
Tennesseenwalkerin jalostuksessa on kiinnitetty askellajien lisäksi erityistä huomiota myös tasaiseen ja kilttiin luonteeseen. Rotujärjestö kehuukin näitä hevosia maailman hyväluonteisimmiksi.

© Jean

o. Golden Gambler
© Westwood Farms
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2010-11-19
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon