RUOTSALAINEN PUOLIVERINEN

Swedish Warmblood, Svenska varmblod


Historia

Ruotsin alueella tiedetään olleen hevosia jo tuhansien vuosien ajan, mutta näiden hevosten tyypistä ei ole varmuutta. Jotkin lähteet kertovat niiden olleen pieniä, alkukantaisia ja kestäviä.

Ruotsiin alettiin tuoda jalostushevosia jo 1400-1500-luvuilla. Ne olivat suurimmaksi osaksi friisiläisiä. Näiden oli tarkoitus kasvattaa paikallisten hevosten kokoa.

1600-luvulla armeija alkoi jalostaa käyttöönsä laadukkaita ratsuhevosia ja samalla vuosisadalla perustettiin Strömsholman ja Flyingen valtionsiittolat. Tuontiaineksen koostumus muuttui, nyt tuotiin espanjalaisia ja itämaisia oreja sekä ajan kuluessa yhä enenevämmässä määrin täysiverisiä, hannovereja, trakehnereja, angloarabeja sekä muita kevyitä, laadukkaita ratsuja.

Kantakirjaa alettiin pitää 1874 ja hieman myöhemmin alkoi kantakirjattavien orien testaus. Oriiden kyvyt testattiin koulu-, este- ja maastoratsastuksessa sekä valjaissa. Eläinlääkärin tarkastus kuului asiaan, kuten myös luonnetestaus ja rakennearvostelu.

Nykyisinkin testaus noudattelee samaa kaavaa. Jalostustavoitteet ovat korkealla ja pienetkin heikkoudet pyritään karsimaan pois ankaralla valinnalla. Kantakirja ei ole suljettu, valikoidulla tuontiaineksella pyritään parantamaan rotua entisestäänkin. Myös jälkeläiset arvioidaan ja jos ne eivät ole tarpeeksi hyviä, ori vedetään pois jalostuksesta.

Tinkimätön jalostus onkin tuottanut tulosta: ruotsalainen puoliverinen on eräs maailman parhaista urheiluhevosista ja sen edustajat ovat menestyneet kaikissa ratsastuksen lajeissa. Lähes kaikissa olympialaisissa on joku ruotsalaishevonen ollut mitalisijoilla.

Rakenne

Ruotsalainen puoliverinen on elegantti ja rakenteeltaan moitteeton ratsu.

Käyttö

Ruotsalainen puoliverinen on tunnettu menestyksestään kilpakentillä ja se kelpaa kaikkiin lajeihin: kouluun, esteisiin, kenttään sekä valjakkoajoon. Paitsi kilpahevonen, se on myös hyvä yleisratsu ja niitä näkee ratsastuskoulujen hevosina.


o. Well Done R01-1247
© Tanja Ukkonen

Daddy Cool SWE
© Tanja Ukkonen

Pebble Beach
© Tanja Ukkonen
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2007-05-06
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon