SHETLANNINPONI

Shetland

Historia

Shetlannin saarille ovat ensimmäiset ponit tulleet todennäköisesti jo 10 000 vuotta sitten, jolloin jääkauden mannerjäätikkö ei ollut vielä sulanut ja tundrahevosten tyyppiset hevoset tulivat Pohjoismaista. Toisen teorian mukaan viikingit toivat ponejaan saarille. Shetlanninponissa on mahdollisesti myös muiden brittiläisten ponirotujen verta tai ainakin niiden esi-isien. Polveutuminen ei ole varmaa, mutta shetlanninponi on joka tapauksessa ikivanha rotu.
Shetlannin saarten maasto om erittäin karua ja ilmasto ankara. Siksi ponista kehittyi pienikokoinen, mutta sitäkin kestävämpi.
Tulivatpa ensimmäiset ponit Shetlannin saarille miten tahansa, rotua on käytetty ihmisen apuna jo kauan. Pienviljelijät käyttivät poneja kuormaponeina, jotka kantoivat raskaita merilevä- ja turvekuormia. Myöhemmin, 1800-luvulla huomattiin shetlanninponin pieni koko ja vahvuus ja sitä alettiin käyttää kaivosponina. Poneja vietiin paljon Britanniaan ja kanta heikkeni kotiseuduilla. Kaivosponit tekivät töitä useimmiten epäinhimillisissä olosuhteissa ja harvoin jos koskaan näkivät päivänvaloa.

o. Golda Apache 75 SH
© Tanja Ukkonen

Rakenne

Shetlanninponi on pieni mutta vahvarakenteinen poni. Sen tulee olla olemukseltaan eloisa ja tarmokas.

Käyttö

Kuten historia-osuudessa sanottiin, shetlanninponeja on käytetty raskaisiin töihin sen voimakkuuden takia. Aiemmin ponista olikin olemassa raskaampi tyyppi, joka oli varsinainen työponi. Se on nykyisin kadonnut. Ponit kelpaavat vielä toki valjakkoponeiksi ja niille järjestetään poniraveja. Shetlanninponi sopii kokonsa puolesta ratsuksi vain pikkulapsille ja ne ovatkin suosittuja lasten ratsuja ympäri maailmaa, vaikka ne osaavatkin olla hieman itsepäisiä. Myös sirkusponeina shettikset ovat suosittuja ja pidetäänpä niitä myös puhtaasti lemmikkeinä ja maskotteina.
Shetlanninponeja vietiin paljon myös Amerikan mantereelle ja siellä niistä kehitettiin kevyempi rotu, amerikanshetlanninponi, joka ei muistuta kantamuotoaan juuri lainkaan.

o. Piraat Liebas
Marianne Ketelimäki / Horseplay
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2006-09-30
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon