RANSKALAINEN PUOLIVERINEN

Ranskalainen ratsuhevonen, (Cheval de) Selle Francais, Anglo-Norman

Historia

Normandian alkuperäinen hevoskanta koostui lähinnä yleishevosista, jotka olivat ulkonäöltään melko karkeita, mutta erittäin sitkeitä. Alueen kasvattajat tuottivat 1800-luvulla jalompia hevosia lähinnä Englannista. Näiden joukossa oli mm. täysiverisiä ja norfolk roadstereita.

Näitä risteytettiin paikallisten hevosten kanssa ja risteytyksistä kehittyi 2 erillistä hevostyyppiä. Norfolk-risteytyksistä syntyi nopea vaunuhevonen, josta kehitettiin ranskanravuri ja täysiveriristeytyksistä kehittyi ns. anglonormanni, joka oli jakaantunut työ- ja ratsuhevostyyppeihin. Tästä ratsuhevosesta kehitettiin nykyinen ranskalainen puoliverinen, jota joskus vieläkin nimitetään anglo-normanniksi.

Kuuluisimpia siittoloita oli Le Pin ja Sainte Lo. Le Piniin tuotiin ensimmäiset jalostusoriit jo vuonna 1730. Näissä siittoloissa on pidetty useita englannista tuotuja oreja.

Toisen maailmansodan jälkeen laadukkaiden ratsuhevosten kysyntä kasvoi ja ranskalaista puoliveristä parannettiin useilla eri roduilla, kuten useita muitakin eurooppalaisia puoliverisiä. Muista roduista poiketen selle francaisiin risteytettiin myös ranskanravuria.


o. Adam IV
( Petz.it: Cavalli)

Rakenne

Ranskalainen puoliverinen on tyypillinen eurooppalainen puoliverinen: kevyt, laadukas ja rakenteeltaan loistava ratsu. Rakenteessa näkyy tosin vieläkin ranskanravurin piirteitä.

Ranskassa luetaan selle francaisiksi myös useat risteytykset, esim. täysiveri/ravuri, arabianhevonen/ravuri, täysiveri/angloarabi jne. Angloarabissa täytyy olla vähintään 25% arabialaisverta, jos on vähemmän, hevonen luetaan ranskalaiseksi puoliveriseksi. Nykyisistä hevosista 33% polveutuu täysiverioreista, 20% angloarabioreista, 2% ravurioreista ja 45% sellefrancaisoreista.


o. Epson de Jalesnes
(Petz.it: Cavalli)

Käyttö

Moninaisen alkuperän takia ranskalainen puoliverinen ei ole kovin yhtenäinen rotu. Kevyissä hevosissa on paljon täysiveriainesta, raskaammissa puolestaan norfolkia ja ravuria. Rodun sisällä esiintyy 3 linjaa: kilparatsu, laukkaratsu ja yleisratsu.

Kilparatsut ovat ryhmistä arvostetuin, ne ovat pärjänneet loistavasti este-, koulu- ja kenttäkisoissa. Kuuluisimpia ranskalaisia puoliverisiä ovat mm. Galoubet, I Love You, Baloubet du Rouet ja Calvados.

Ranskassa järjestetään paljon laukkakilpailuja muille kuin täysiverisille hevosille. Näitä nimitetään A.Q.P.S.A, Autres Que Pur Sang Anglais = muut kuin englantilaiset täysiveriset. Näissä kisoissa ranskalaisen puoliverisen laukkahevostyyppi on erinomainen, useimmissa yksilöissä on melko paljon täysiverialkuperää. Useimmat hevoset ovat hyviä hyppääjiä ja pärjäävät myös risueste- ja maastolaukkakisoissa.

Yleisratsujen ryhmä on suurin, siihen kuuluvat loput hevoset, jotka eivät ole erikoistuneet mihinkään erityisesti, kuten kilpahevoset tai laukkaratsut. Nämä ovat opetushevosia, harrasteratsuja ja toimivat myös valjakkohevosina.


Harki FRA
© Tanja Ukkonen
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2007-03-21
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon