SANHE

Sanho, Hailar, Hai-La-Erh, Sanpeitze


Historia

Nimi sanhe tarkoittaa kiinaksi kolmea jokea ja tämä viittaakin Sanhen kotiseutuun. Nämä alueet ovat Kiinan ja Mongolian parhaita ruohikkomaita. Jo 1000-luvulla alue oli tunnettu hyvistä hevosistaan. Silloin hevosia annettiin lahjoina muiden heimojen päälliköille. 1700-luvulla, Qing-dynastian aikaan alueella kasvatettiin hevosia, joita nimitettiin souluneiksi. Soulunit olivat erinomaisia ratsuja ja niitä käytettiinkin ratsuväen hevosina.

1900-luvulla venäläisiä hevosia alettiin tuoda sanhen kotiseudulle ja nämä risteytyivät paikallisen kannan kanssa. Myöhempinä vuosikymmeninä tuotiin myös eurooppalaisia hevosia, mm. anglo-arabeja, arabeja, täysiverisiä ja amerikanravureita. Vuonna 1955 alkoi Kiinan maatalousministeriö vähentää risteytyshevosia ja alueelle perustettiin 2 siittolaa, joissa alettiin kehittää uutta rotua, sanhea.

Rakenne ja käyttö

Sanhen sanotaan olevan Kiinan kehittynein hevosrotu. Se onkin rakenteeltaan hyvä ja lihaksikas, lavat ovat loivat, nivelet hyvät ja kaviot kovat. Sitä käytetään ratsuna ja vaunuhevosena.


(Oklahoma State University)
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2006-10-14
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon