KALLIOVUORTENPONI

Rocky Mountain Pony/Horse

Historia

Kalliovuortenponi on eräs uusimmista roduista, sen rotuyhdistys perustettiin ja kantakirja avattiin vuonna 1986. Kalliovuortenponi kantaisä on kentuckyläisen Sam Tuttlen loistava ori Old Tobe, joka toimi vaellusratsuna Natural Bridgen kansallispuistossa. Old Tobe oli vaeltajien suosikki erittäin kiltin luonteensa, varmajalkaisuutensa ja miellyttävän passikäyntinsä ansiosta. Se osoittautui myös loistavaksi siitosoriiksi, joka periytti rakennettaan, luonnettaan ja askellajejaan. Old Tobe eli 37-vuotiaaksi, joten se ehti jättää monia varsoja.

Rodun edustajia ei kuitenkaan ollut kovin paljoa ja niinpä 1986 perustettiin rotuyhdistys kantakirjaamaan kalliovuortenponeja ja näin varmistamaan, että tämä rotu tai vielä ehkä hevostyyppi säilyisi.


Old Tobe ja Sam Tuttle
IMH: Breeds of the World

Rakenne

Kalliovuortenponi ei ole vielä kovin yhtenäinen rotu, mutta siitä pyritään jalostamaan hyvä yleisratsu, joka kelpaa myös vaunujen eteen.

Käyttö

Kalliovuortenponit ovat erinomaisia lasten ratsuja kiltin luonteensa takia. Ne toimivat hyvin myös koko perheen ratsuina, koska ovat poneiksi kohtalaisen isokokoisia, toisinaan jopa yli 150 cm. Maastossa ne ovat erittäin varmajalkaisia.

Erikoisin piirre rodulla on sen passikäynti, jota kutsutaan ambleksi. Se on perinnöllinen ominaisuus eikä sitä tarvitse erikseen hevosille opettaa. Poni pystyy helposti pitämään yllä 11 kilometrin tasaista tuntivauhtia, mutta tasaisella vauhti voi nousta jopa 25 kilometrin tuntivauhtiin.

Kalliovuortenponeja käytetään enimmäkseen ratsuina, yleisratsuna, karjahevosena ja erityisesti vaellushevosena. Ne voidaan myös valjastaa kärryjen eteen.


Amigo Grande
Kuvan antanut käyttöön Rancho Ariolimax
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2009-12-20
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon