COLORADO RANGER

Rangerbred


Historia

Colorado Ranger polveutuu kahdesta itämaisesta oriista, jotka Turkin sulttaani lahjoitti kenraali Ulysses Grantille vuonna 1879. Toinen oli kimo arabiori Leopard ja toinen oli berberinhevosori Linden Tree. Aluksi oriit asuivat Virginiassa, mutta myöhemmin ne muuttivat (myytiin?) Nebraskaan. Siellä niillä astutettiin paljon paikallisia tammoja ja jälkeläiset olivat hyvin käyttökelpoisia hevosia.

Rodun perustaja oli Mike Ruby, joka 1900-luvun alkupuolella hankki itselleen 2 oria, Patchesin, joka polveutui suoraan Linden Treestä ja Leopardista, sekä Maxin, jonka isä oli kuuluisa ori Waldron Leopard. Mike Rubyä kiinnosti kovasti se käyttöhevostyyppi, joka oli syntynyt näiden kahden itämaisen oriin pohjalta. Hän alkoi itse määrätietoisesti jalostaa samaa tyyppiä ja tämän pohjalta syntyikin uusi rotu: Colorado Ranger.

CRHA (The Colorado Ranger Horse Association) perustettiin 1935 ja Mike Ruby toimi sen ensimmäisenä puheenjohtajana kuolemaansa asti.

Rakenne

Colorado Rangerin rakenne vaihtelee jonkin verran johtuen kirjavasta rotutaustasta ja vieläkin tapahtuvista risteytyksistä. Jonkin verran on kuitenkin havaittavissa itämaista leimaa. Hevosen pitäisi olla kuitenkin hyvärakenteinen.

Colorado Rangeria ei saa sekoittaa toiseen tiikerinkirjavaan rotuun, appaloosaan. Rangerin rotujärjestöllä ei nimittäin ole värivaatimusta, rekisteröitävät hevoset voivat olla yksivärisiäkin, mutta niiden on todistettavasti polveuduttava joko Patchesista tai Maxista. Tiikerinkirjava on toki yleinen väri rangereilla ja useat yksilöt onkin rekisteröity sekä appaloosa- että ranger-rekisteriin. Myös risteyttäminen täysiverisen, arabin, appaloosan, ara-appaloosan tai quarterin kanssa sallitaan, mutta hevosia joilla on viidennessä polvessa risteytettynä poneja, kylmäverisiä, pintoja tai painteja ei hyväksytä rekisteriin.

Käyttö

Rangerit ovat edelleen loistavia karjahevosia, tähän tarkoitukseen ne on alunperin kehitettykin. Muuten se on hyvä yleisratsu ja jotkut yksilöt menestyvät myös eri lajien kilpailuissa.


o. Thundering Sonny
© CRHA
Rekisteröity myös appaloosarekisteriin
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2010-11-03
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon