RAHVAN

West Black Sea Rahvan Horse, Bati Karadeniz Rahvan Ati

Historia

Rahvan on tunnettu Turkissa 1100-1200-luvuilta lähtien. Sitä on kasvatettu pääsääntöisesti Mustanmeren alueella. Se polveutuu kahden paikallisen rodun, anatolianhevosen ja canikin risteytyksistä. Canikilta se on perinyt taipumuksen nopeaan passikäyntiin, jota nimitetään myös rahvaniksi ja rotu on saanut nimensä siitä. Rahvania on käytetty satoja vuosia kilpailuissa, joissa hevosen kulkevat tätä askellajia. Se on ollutkin melko määräävä tekijä rodun jalostuksessa.

Rakenne

Rahvan on melko pienikokoinen hevonen.

Käyttö ja ominaisuudet

Rahvanin tärkein piirre on sen passikäynti rahvan, joka on ilmeisesti joko kaksi- tai nelitahtista. Se muistuttaa kaksitahtisena islanninhevosen passia ja islanninhevosen tavoin rahvanit kulkevat pää ja häntä korkealla. Passikäynti tekee rahvanista hyvin käyttökelpoisen hevosen, passikäynti kuluttaa vähän energiaa ja hevonen pystyy kulkemaan sitä pitkiä matkoja melko nopealla vauhdilla. Se on myös ratsastajalle hyvin tasainen ja mukava istua. Rodun sanotaan olevan sitkeä, edullinen pidettävä ja luonteeltaan hyvä.

Video rahvanista (YouTube)

Rahvan
© Utku Kaynar
Lähdeluettelo
  1. Hendricks, Bonnie L. International Encyclopedia of Horse Breeds. University of Oklahoma Press, 2007. ISBN 978-0-8061-3884-8.
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Tiedosto luotu 2010-11-19
Muokattu viimeksi 2010-11-22
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon