PUOLANKYLMÄVERINEN

Polski koń zimnokrwisty, Konie Pogrubione (puol.)

Puolankylmäverinen on kehittynyt paikallisista raskaista hevosista ja useista risteytyksistä, joihin on käytetty ulkomaalaisia rotuja. Kuten muutkin kylmäverirodut, puolankylmäverinen on pikkuhiljaa käymässä harvinaiseksi maatalouden koneellistumisen myötä. Kuitenkin muihin Euroopan maihin verrattuna Puolan maaseudulla käytetään hevosia vielä suhteellisen paljon.

Puolankylmäverinen on luonteeltaan rauhallinen, kärsivällinen ja sopeutuvainen. Ne pystyvät työskentelemään vaikeassa maastossa ja sietävät ankaraakin ilmastoa. Eri tyypit eroavat toisistaan hieman, mutta useimmiten puolankylmäverisellä on suurehko pää ja jyrkät lavat. Runko on lyhyt ja syvä. Lyhyissä jaloissa ei ole paljoa pitkää vuohiskarvaa.

Puolankylmäverinen sisältää useita alueellisia hevostyyppejä, jotka eroavat toisistaan hieman. Näitä paikallisia tyyppejä ei kuitenkaan rekisteröidä omiin rekistereihinsä vaan ne luetaan kaikki puolankylmäverisen alle.


(Via Rural)

Paikalliset tyypit ovat:

Garwolininhevonen

Garwolininhevonen muistuttaa sokolkanhevosta, mutta siihen on risteytetty boulognenhevosta. Tämän vuoksi kimoväritys on rodulla yleinen.

Kopczyk Podlaski

Kopczyk podlaski on puolalaisista työhevosroduista pienin. Rodun kantaisä oli Podlaskassa vuonna 1921 syntynyt ori Kopczyk 20. Sen sukujuuret ovat tuntemattomat. Orilla astutettiin paikallisia tammoja, jolloin syntyi vahva, vireä ja taloudellinen hevostyyppi. Se on väriltään useimmiten rautias.

Lidzbarkinhevonen (konie lidzbarsko-warmińskie)

Lidzbarkinhevonen on melko pienikokoinen rotu, joka polveutuu sukupuuttoon kuolleesta oszmianhevosesta.

Lowiczinhevonen (konie łowicko-sochaczewskie)

Lowiczinhevonen muistuttaa paljon sztuminhevosta, mutta on hieman kevyempi. Rodun jalostuksessa on käytetty brabantinhevosta ja ardennienhevosta. Väriltään lowiczinhevonen on usein rautias, joskus ruunikko tai kimo.

Sokolkanhevonen (Sokolsky, konie sokólskie)

Sokolkanhevosen kantarotu on ardennienhevonen, mutta siihen on risteytetty myös bretagnenhevosta ja dölehevosta. Döleperintönä sillä on hyvät liikkeet ja se on hyvä rehunkäyttäjä. Yleisimmät värit ovat rautias, ruunikko ja kimo.

Sztuminhevonen (konie sztumskie)

Sztuminhevonen on jykevin puolalaisista roduista. Se polveutuu paikallisesta hevoskannasta, johon on risteytetty belgialaisia kylmäverisiä, reinintyöhevosta, jyllanninhevosta, ardennienhevosta ja dölehevosta. Väriltään sztuminhevonen on usein rautias, joskus myös ruunikko tai kimo.

© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2012-10-27
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon