IRANILAISET HEVOSRODUT

Persianarabi
Persiantasankohevonen
Pahlavan
Kurdinhevonen
Darashouri
Tsenaran

Persianarabi

Iranilaiset ovat aina tuoneet maahan arabianhevosia ja siellä onkin pitkään ollut oma kantansa. Ei ole varmaa, onko persianarabi luokiteltava omaksi rodukseen vai onko se arabianhevosen alatyyppi. Puhdas arabianhevonen se ei ole, koska siihen on risteytetty paikallisia hevosia.

Persianarabi on kehittynyt arabien ja paikallisten hevosten risteytyksistä. Se on korkeampi kuin täysiveriarabi ja siltä puuttuu arabin kovera pää. Niitä käytetään lähinnä ratsuina. Väriltään nämä ovat yksivärisiä, kimot ja ruunikot ovat yleisiä. Säkäkorkeus on noin 150 cm.

Arkeologisten kaivausten perusteella tämä tyyppi on hyvin vanha, niitä eli Iranin alueella jo ennen hevosen kesyttämistä. Nykyiset persianarabit muistuttavat tyypiltään edelleen näitä esivanhempiaan.

Jos hevosen molemmat vanhemmat ovat puhdasrotuisia persianarabeja, sitä kutsutaan nimellä Hoor. Jos vain emä on puhdasrotuinen, hevosta kutsutaan Beradiksi. Jos vain isä on persianarabi, hevosta nimitetään Hejdiksi.

Persianarabin puhtautta on vaalittu siittoloissa jo kauan. Sitä on kuitenkin käytetty jonkin verran paikallisten hevosten parantamiseen.

Persianarabi
Persianarabi
Kuvan antanut käyttöön Pine Ridge Ranch

Persiantasankohevonen

Iranissa on myös muita arabianhevosen kantoja persianarabin lisäksi. Nykyisin nämä on yhdistetty yhdeksi roduksi, persiantasankohevoseksi (Plateau Persian). Persiantasankohevosessa on useita eri tyyppejä ja muunnoksia, mm. bakhtiari, basseri ja sistani.

Pahlavan

Pahlavan eli pehlevihevonen kehitettiin 1950-luvulla Iranin kuninkaallisessa siittolassa. Sen kantarodut ovat persianarabi, persiantasankohevonen ja täysiverinen. Säkäkorkeus on 155-163 cm. Pahlavan on elegantti, mutta kestävä hevonen, sitä käytetään laukkakilpailuissa ja esteratsastuksessa. Väriltään se on yksivärinen.

Kurdinhevonen

Kurdinhevonen on arabityyppinen, mutta vankempi ratsuhevonen, jota kasvatetaan erityisesti Kurdistanissa. Se on tyypillinen aavikkohevonen, kestävä ja sitkeä. Luonteeltaan sen sanotaan olevan vilkas, mutta melko säyseä. Väriltään se on yksivärinen ja säkäkorkeus liikkuu jossain 150 sentin tienoilla. Toisinaan kurdinhevonen luetaan persiantasankohevosen alatyypiksi, sillä itsellään on useita eri nimillä tunnettuja sukulinjoja kuten jaf, afshari ja sanjabi. Turkissa rotua kutsutaan joskus nimellä East and Southeast Anadolu.

Darashouri (Shirazi, Slurazi)

Darashouri on myös itämaistyyppinen hevonen, mutta sen alkuperästä ei ole varmuutta. Sitä kasvatetaan etelä-Iranissa. Luonteeltaan se on huomattavan säyseä. Säkäkorkeus on noin 150 cm, väri on yleensä kimo, rautias, ruunikko tai musta. Toisinaan darashouri luetaan persiantasankohevosen alatyypiksi.

Tsenaran

Tsenaran on kotoisin pohjois-Iranista, jossa se on elänyt satoja, ehkä tuhansiakin vuosia. Se syntyi risteyttämällä ylätasankojen hevosia turkmeeninhevosilla. Turkmeeniristeytyksiä tehdään yhä jonkin verran.

Tsenaran on kestävä ja sitkeä ratsu, jota on armeijakin käyttänyt ratsunaan. Se muistuttaa ulkonäöltään arabia. Säkäkorkeus on 150 cm ja kirjavia lukuunottamatta kaikkia värejä esiintyy.

© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2010-11-25
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon