NEWFOUNDLANDINPONI

Historia

Newfoundlandinponin ensimmäiset esi-isät tulivat siirtolaisten mukana Englannista Newfoundlandiin jo 1600-luvulla. Jonkin verran saattoi hevosia tulla myös Euroopasta, mutta suurin osa oli brittiläisiä poneja. 1800-luvulla rohkaistiin pienikokoisten työhevosten tuontia saarelle, tarkoituksena oli ilmeisesti kasvattaa ponien kokoa ja lisätä niiden voimakkuutta. Samoihin aikoihin saarelle tuotiin jonkin verran sable islandinponeja. Vuonna 1939 newfoundlandinponiin risteytettiin welshejä.

1930-luvulla newfoundlandinponeja oli vielä lähes kymmenen tuhatta yksilöä ja määrä nousi noin kahteentoista tuhanteen 1970-luvulle tultaessa, mutta sen jälkeen kanta alkoi pienentyä huomattavasti. Syynä tähän oli ensisijaisesti koneellistuminen, koneet syrjäyttivät ponit metsätöistä. Aikaisemmin ponit olivat myös saaneet vaellella vapaasti saarella, mutta 1970-luvun tienoilla viranomaiset alkoivat rajoittaa ponien liikkumista. Jostain syystä orien omistajia kannustettiin ruunaamaan poninsa. Näiden lisäksi tuhansia poneja myytiin teurastamoille.

Vaasta 1990-luvun loppupuolella perustettiin Newfoundland Pony Society, tällöin jäljellä oli enää hieman toista sataa puhdasta newfoundlandinponia, niistäkin huomattava osa ikääntyneitä tammoja ja ruunia. Samoihin aikoihin rotu kuitenkin julistettiin Newfoundlandin alueen "perinneroduksi". Rotuyhdistys ja viranomaisten suojelutoimet ovat saaneet newfoundlandinponien määrän kasvuun, mutta rotu on edelleen muutaman sadan yksilön varassa.

Rakenne

Newfoundlandinponin rakenne vaihtelee melkoisesti siroista poneista tukeviin, miltei kylmäverityyppisiin poneihin asti.

Käyttö

Newfoundlandinponi oli alunperin työponi, joka toimi juhtana niin metsätöissä, kuljetuksessa ja yleisesti kaikessa muussa, mihin nyt tarvittiin hevosta. Se oli tunnettu hyvästä luonteestaan, yhteistyöhalukkuudestaan ja ennen kaikkea sopeutumisesta varsin karuun elinympäristöönsä. Nykyisin se on lähinnä harrasteponi.
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2005-12-07
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon