MORGANINHEVONEN


Historia

Morganinhevonen polveutuu yhdestä ainoasta oriista, Justin Morganista. Justin Morgan tai alunperin Figure syntyi Massachusettsissä vuonna 1789 (tai 1793) ja sen omistaja oli opettaja Thomas Justin Morgan. Figure oli vain noin 140 cm korkea, mutta hyvin voimakas: se päihitti tukinvedossa paljon suuremmat lajitoverinsa. Se osallistui menestyksekkäästi myös ravi-, veto- ja ratsastuskilpailuihin. Oriin maine levisi ja sitä käytettiin laajalti siitoshevosena. Suosiota lisäsi vielä se, että se periytti hyvät ominaisuutensa myös jälkeläisilleen.

Oriin omasta suvusta ei ole varmaa tietoa, mutta todennäköisesti se polveutuu arabianhevosista, täysiverisistä, welsh cobeista ja hollantilaisista hevosista. Figure eli pitkälti yli 20-vuotiaaksi ja ehti jättää jälkeensä niin paljon jälkeläisiä, että näiden pohjalta voitiin luoda kokonaan oma rotunsa.

Rakenne

Morganinhevonen on pienikokoinen, mutta voimakas hevonen.

Käyttö

Morganinhevonen on hyvin monikäyttöinen hevonen. Se on näyttävä niin ratsuna kuin vaunujenkin edessä. Aikaisemmin myös Yhdysvaltain armeija käytti morganinhevosia, koska niitä oli helppo kouluttaa, eivät olleet luonteeltaan säikkyjä, tulivat toimeen vähällä rehulla ja olivat riittävän edustavia paraatihevosiksi.

Morgan sopii kaikkiin ratsastuksen lajeihin ja on erinomainen koko perheen hevonen. Sitä käytetään vielä jonkin verran myös maa- ja metsätöihin. Morganinhevosia on käytetty myös muiden rotujen, kuten esim. amerikanravurin ja saddlebredin jalostukseen.


o. Black River Major
© Four Seasons Farm

LIPPITT MORGAN

Lippitt morgan on morganinhevosen raskaampi alkuperäistyyppi. Se polveutuu normaalin morganin tavoin Figure-oriista, mutta sen jalostuksessa on käytetty vain erittäin harvoja verilinjoja eikä siihen ole risteytetty kevyempiä rotuja. Jalostuksessa on käytetty melko paljon linjasiitosta, jotta alkuperäinen tyyppi on saatu säilymään.

Rakenteeltaan lippitt vastaa alkuperäistä morgania, sen on raskaampi kuin tavallinen morgan ja tyypiltään cobimainen.


o. Randallane Genesis
© Randallane Morgans
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2006-07-30
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon