LUSITANO

Lusitanianhevonen, Puro Sangue Lusitano

Historia

Lusitano on selkeästi sukua andalusianhevoselle. On tosin epävarmaa, polveutuuko se samoista hevosista kuin andalusialainen vai polveutuuko se andalusianhevosesta itsestään. Siihen on kuitenkin sekoittunut myös arabianhevosta jonkin verran, vaikkei arabianhevosen vaikutus juuri näy rakenteessa. Joka tapauksessa lusitanoja on ollut Portugalissa useita satoja vuosia, mm. armeija käytti sitä ratsuhevosena ja maatiloilla sitä käytettiin myös kevyisiin maatöihin.

Kuuluisin lusitano on kenties portugalilaisen härkätaistelun päätähtenä. Härkätaisteluhevosen on oltava nopea, notkea ja hyvin koulutettu. Portugalilainen versio härkätaistelusta ei ole yhtä raaka kuin espanjalainen, siinä härkää ei tapeta ja hevosen vahingoittuminen on suuri häpeä, jo pelkästään senkin vuoksi, että näytöksissä käytettävät hevoset ovat korkeasti koulutettuja ja kalliita. Lusitanoa on käytetty andalusianhevosen tavoin myös korkeaan kouluratsastukseen.

Rakenne

Lusitano muistuttaa rakenteeltaan hyvin paljon andalusianhevosta, jopa niin, että näitä kahta on joskus mahdoton erottaa toisistaan. Tyypiltään lusitano ei usein kuitenkaan ole aivan yhtä tyylikäs kuin andalusianhevonen.

Käyttö

Kuten ylempänä on mainittu, lusitano on kuuluisa härkätaisteluareenoiden hevosena. Kotimaassaan lusitano on ollut yleishevonen, jota on käytetty ratsuna, vaunuhevosena ja työhevosenakin. Nykyisin lusitanoa käytetään kaikkeen ratsastukseen, yhä enenevässä määrin myös muualla Euroopassa sekä Yhdysvalloissa. Lusitano on erinomainen ratsu näyttävine liikkeineen.
Lusitano
Xixaro
© LylithLusitana
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Tiedosto luotu 2003-09-02
Muokattu viimeksi 2010-11-19
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon