LIPIZZANHEVONEN

Lipizzanare (ruots.), Lipizzano (ital.), Lipicai (unk.), Lipicanski konj (serbokroatia)


Historia

Lipizzanhevosen historia alkaa 1500-luvun lopulla kun Itävallan arkkiherttua Kaarle II tuotti Espanjasta 9 oria ja 24 tammaa. Silloin oli korkea kouluratsastus ja kuningashovien ylläpitämät ratsastuskoulut muodissa ja Itävaltaan oli tarkoitus perustaa myös oma ratsastuskoulu. Näitä espanjalaisia andalusianhevosia pidettiin parhaina korkeaan kouluratsastukseen. Hevoset sijoitettiin Lipican (Lipizzan) siittolaan nykyisen Slovenian alueelle. Tästä siittolasta rotu on saanut nimensä.

Seuraavien 200 vuoden aikana tuotiin lisää jalostushevosia Espanjasta ja myös Italiasta, missä oli kehittynyt andalusialaisen pohjalta loistava ratsurotu, napolinhevonen. Wienin espanjalainen ratsastuskoulu perustettiin vuonna 1735 ja samoihin aikoihin alettiin myös lipizzanhevosta jalostaa suunnitelmallisesti.

Rotuun on eniten vaikuttanut 6 eri rotuista oria, jotka on lueteltu alla. Vielä tänäkin päivänä kaikki lipizzat polveutuvat suoraan näistä oreista. Tammalinjoja on 18 ja jokaisella hevosella on 2 nimeä, orilinjan ja tammalinjan mukaiset. Myöhempinä vuosina rotuun yritettiin risteyttää mm. täysiverisiä ja angloarabeja, mutta nämä eivät osoittautuneet hyviksi kouluratsuiksi. Nykyisinkin parhaimmat yksilöt polveutuvat mahdollisimman andalusialaiselta taustalta. Lisää kantaoreista

Lipizzanhevosen jalostus kärsi pahoin molemmissa maailmansodissa. Kuitenkin rotu saatiin pelastettua muualle maailmaan vietyjen hevosten avulla. Nykyään entisen Jugoslavian alueella on noin 10 000 lipizzaa.


Lipizzanhevonen Slovenian postimerkissä

Rakenne

Lipizzanhevonen on melko pienikokoinen, mutta tanakka hevonen. Tyypit vaihtelevat jonkin verran, Piberin siittolassa Itävallassa kasvatetut lipizzat ovat hieman cobimaisia kun taas esimerkiksi Unkarin alueen lipizzat ovat suurempia.

t. Rebecca
© Marianne Ketelimäki / Horseplay

Käyttö

Kaikkein tunnetuimpia lipizzat ovat Wienin espanjalaisen ratsastuskoulun ratsuina, jotka esittävät korkean koulun liikkeitä. Ratsastuskoulun hevoset ovat kaikki oreja ja oriit valitaankin siitokseen juuri esiintymisen perusteella. Tammat eivät ratsastuskoulussa esiinny, mutta niidenkin ratsun taidot testataan ennen kuin ne hyväksytään siitokseen. Lipizzat ovat myös hyviä yleisratsuja ja kouluratsuja myös "tavallisilla" ratsastuskentillä.

Paitsi ratsuja, lipizzat ovat myös erinomaisia valjakkohevosia. Ne ovat vahvoja ja näyttäviä ja yhtenäisen värityksen ansiosta niistä saa helpolla valjakon. Lipizzojen ravuriristeytykset ovat osoittautuneet myös loistaviksi valjakkohevosiksi ja niitä viedään Unkarista kaikkialle maailmaan.


t. Morella
© Marianne Ketelimäki / Horseplay
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2007-10-29
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon