LEWITZER

Lewitzer Schecke, Pinto-Pony


Historia

Lewitzerien kantakirja perustettiin ilmeisesti 1971, jolloin itä-Saksassa huomattiin, että maatöissä käytetyistä alkuperäisponeista voisi kehittää kokonaan oman rotunsa. Ponien määrä oli todennäköisesti melko vähäinen, 1950-luvulla niitä oli muutama sata jäljellä. Tietoa näiden ponien alkuperästä ei ole, ne voivat olla joko alkuperäisponeja tai sitten näiden ja muiden hevosten risteytyksiä.

Ponit olivat ilmeisesti melko alkukantaisia tyypiltään, joten niiden parantamiseen käytettiin trakehnereita ja täysiverisiä. Vuodesta 1976 alkaen kiinnitettiin huomiota myös väriin, ponien tuli olla lehmänkirjavia. Tosin nykyisin väritys on jaettu kahteen luokkaan: luokkaan A kuuluvat kaikki tobianokirjavat (paitsi ne joiden pohjaväri on jonkinlainen kimo), luokkaan B kaikki muut paitsi tiikerinkirjavat ja overot.

Saksojen yhdistyessä 1990 valtion omistama siittola joutui yksityiselle ja lewitzerit miltei katosivat puoliveriratsujen tieltä. Poneja jäi siittolaan vain 12. Pari vuotta myöhemmin muutamat rodusta kiinnostuneet perustivat rotuyhdistyksen ja kasvatustoiminta jatkui. Nyt lewitzereitä on jo useampia satoja rekisterissä ja rodun suosio on nousussa.

Lewitzerien määrä on kuitenkin vähäinen ja rotu vaatii jalostusta, jotta siitä tulisi parempi ratsuponi. Niinpä rekisteriin hyväksytään poneja, joiden toinen vanhempi on jokin seuraavista: saksalainen ratsuponi, connemaranponi, newforestinponi, welsh B-poni, arabialainen, anglo-arabialainen, täysiverinen tai pinto, joka on tobianokirjava ja säkäkorkeudeltaan alle 155 cm.

Rakenne

Lewitzereitä on kolmea tyyppiä: lastenponi, kilpaponi ja vaunuponi, joista viimeksi mainittu lienee eniten alkuperäisen työponin kaltainen.

Käyttö ja ominaisuudet

Lewitzer on suosittu lasten poni erikoisen värinsä ja helpon luonteensa ansiosta. Jalostuksesta huolimatta rotu ei ole kadottanut alkuperäisponin ominaisuuksia: se on edelleen kestävä, voimakas, pitkäikäinen, hedelmällinen, vaatimaton ja joskus myös itsepäinen.
Lähdeluettelo
  1. Lewitzer Schecke / Pinto-Pony (verkkodokumentti). Pony-Shop.de. Viitattu 2004-04-19. Saatavissa http://www.pony-shop.de/Ponys_in_Deutschland/Rassen_G_-_M/Lewitzer/lewitzer.html
  2. Rassebeschreibung (verkkodokumentti). Lewitzer Zucht.de. Viitattu 2004-04-19. Saatavissa http://www.lewitzer-zucht.de/rassebeschreibung.htm
  3. Zuchtzielbeschreibung (verkkodokumentti). Gut Groß-Poth Pintozucht Lewitzerzucht Schafhausen Mettmann. Viitattu 2004-04-24. Saatavissa http://www.gut-gross-poth.de/zuchtzlewitzer.htm
Š Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Tiedosto luotu 2004-04-19
Muokattu viimeksi 2011-03-15
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon