KLADRUBINHEVONEN

Kladrubský (Tsekki), Kladruber (Saksa)


Historia

Kladrubinhevosia on kasvatettu vuosisatoja samannimisessä siittolassa nykyisessä Tsekinmaassa lähellä Pardubicen laukkarataa. Siittolan perusti keisari Maksimilian II. Siellä kasvatettiin vaunuhevosia kuninkaallisten käyttöön.

Harvinainen musta linja kehitettiin 1800-luvulla Slatinyn siittolassa. Linja polveutuu kahdesta oriista, joilla oli sama nimi: Sacramoso. Yksi lipizzanhevosen kantaoreista, Favory, oli kladrubinhevonen. Koska kladrub on nykyisin hyvin harvinainen, käytetään valkoisen linjan jalostukseen silloin tällöin Favory-linjan lipizzoja.

Toisen maailmansodan jälkeen rotu alkoi huolestuttavasti vähetä ja sitä alettiin elvyttämään tuontihevosilla, lähinnä oldenburginhevosia, hannovereja ja ranskalaisia hevosia. Rotu on edelleen harvinainen.

Rakenne & käyttö

Kladrubinhevonen on vahva, näyttävä ja korkea-askelinen vaunuhevonen. Sen pää on kyömy, kaula kaareva ja lihaksikas ja lavat ovat vinot. Runko on pitkä ja takaosa on pyöreä. Jouhet ovat sileät ja kiiltävät. Luonteeltaan kladrubit ovat älykkäitä, tottelevaisia ja kilttejä.

o. Generale Ariosa XLVIII-4
© Norbert Zalis / Kladruber Breeding and Training Farm Inc
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2011-03-15
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon