HUZULPONI

Karpaattienponi, Carpathian Pony, Hucul


Historia

Huzul polveutuu konikin tavoin tarpaanista. Se kehittyi Puolan alueella Karpaattien vuoristossa. Nimi johtuu siitä, että ukrainalaiset nimittävät Karpaatteja Huzuleiksi. Huzul polveutunee 1200-luvulta, kun paikallisia tarpaaneja risteytettiin mongolialaisperäisten hevosten kanssa. Nämä przewalskinhevosesta polveutuvat hevoset olivat tulleet alueelle kansainvaellusten aikoihin mongoliheimojen mukana. Huzulit ovat eläneet siis useita vuosisatoja vuoristoalueilla ja niistä on kehittynyt erittäin hyviä vuoristoponeja.

Huzuliin lienee risteytynyt jonkin verran itämaisia hevosia, mutta pääsääntöisesti sitä on jalostettu puhtaana. Nykyiset ponit tosin lienevät jalostetumpia ja hieman sirompia kuin aikaisemmat esi-isänsä.

Rakenne

Huzul muistuttaa ulkonäöltään paljon konikia, mutta on tätä hieman kevyempi ja pitkäjalkaisempi.

Käyttö

Puolan hallitus rahoittaa huzulien kasvatusta, koska sitä käytetään edelleen hyötyeläimenä varsinkin vuoristoseuduilla. Huzul on vahva ja varmajalkainen työjuhta. Kokonsa puolesta se sopii myös lasten ratsuksi. Huzulista on kehittynyt muutamia paikallisia alatyyppejä sen mukaan, mihin tarkoitukseen niitä on ensisijaisesti käytetty. Näitä ovat mm. kevyt ratsu/kantojuhtatyyppi ja raskas työponityyppi.


Kuvan antanut käyttöön National Animal Breeding Centre
Kuvan ottanut Joanna Gruszczynska
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2008-12-30
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon