FREDERIKSBORGINHEVONEN

Frederiksborger, Frederiksborghesten


Historia

Frederiksborginhevosten jalostamisen aloitti Tanskan kuningas Frederik II. Tarkoituksena oli luoda vireä ja laadukas hevonen, joka sopi sotaratsuksi ja korkeaan kouluratsastukseen. Jalostukseen käytettiin andalusianhevosia ja napolinhevosia. Tuloksena oli tyylikäs ja hyvin käyttökelpoinen hevonen, josta tuli hyvin suosittu koko Euroopan hoveissa. Sitä käytettiin muiden rotujen jalostukseen, mm. yksi lipizzanhevosten kantaoreista oli "valkoinen" (kimo) frederiksborg Pluto, joka syntyi Tanskan kuninkaallisessa siittolassa 1765.
Suosio koitui lopulta miltei koko rodun tuhoksi. Siitoshevosia vietiin ulkomaille niin paljon, ettei Tanskaan jäänyt enää tarpeeksi laadukasta kantaa. Lisäksi 1839 hovisiittola alkoi tuottaa täysiverityyppisiä hevosia ja vanha frederiksborg-tyyppi katosi. Hovisiittolan lopetettua toimintansa yksityiset kasvattajat kasvattivat frederiksborgeja vaunuhevosiksi. Vielä nykyäänkin frederiksborgit ovat harvinaisia.

o. Hyldekærs Calvano FRH 755
© Marianne Ketelimäki / Horseplay

Rakenne

Frederiksborgit ovat tyypiltään edelleen vaunuhevosia, vaikka niitä on yritetty keventää, jotta ne toimisivat paremmin ratsuina.

Käyttö

Frederiksborg on hyvä, joskaan ei kovin nopea vaunuhevonen. Se on tarpeeksi voimakas vetämään myös raskaampia kuormia. Nykyisin sitä käytetään ratsunakin.
Frederiksborgeja on käytetty monien rotujen, lipizzanhevosen lisäksi esim. tanskalaisen puoliverisen ja knabstrubinhevosen jalostukseen.

t. Grethe Kolbe FR 8445
© Marianne Ketelimäki / Horseplay

t. Felicia 0300620 DK
© Marianne Ketelimäki / Horseplay
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2008-06-09
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon