MISSOURINFOXTROTTER


Historia

Missourinfoxtrotter kehitettiin uudisasukkaiden käyttöhevoseksi Missourin ja Arkansasin Ozarkvuorilla 1820-luvulla. Se syntyi risteyttämällä morganeita ja täysiverisiä berberisukuisten hevosten, tennessee walkereiden ja saddlebredien kanssa. Tavoitteena oli hevonen, joka jaksoi kantaa ratsastajaa varmajalkaisesti ja tasaisesti pitkiä matkoja. Tällaisia hevosia tarvitsivat niin karjapaimenet, lääkärit, veronkantajat, lainvalvojat, sanalla sanoen se oli entisajan maastoauto.

Jalostukseen valittiin oreja, jotka hallitsivat omalaatuisen tasakäynnin, fox trotin eli ketunkäynnin. Se on passahtava askellaji, jossa etujalat kulkevat pitkäaskelista käyntiä ja takajalat ravaavat. Takajalat liukuvat melkein maata pitkin ja sen tähden fox trot on tasaista ratsastajalle.

Rotujärjestö perustettiin vasta vuonna 1948. Rodun arvosteluperusteet jakautuvat seuraavasti: fox trot 40%, käynti 20%, laukka 20% ja rakenne 20%.


Travelin' Trouble
(Watson Stables)

Rakenne

Yleiskuva missourinfoxtrotterista on hieman karkea, koska jalostuksessa kiinnitetään eniten huomiota erinomaisen fox trotin säilymiseen.

Käyttö

Missourinfoxtrotterilla ratsastetaan useimmiten lännentyylillä. Sen sanotaan olevan luonteeltaan erittäin kiltti ja oppivainen, joten se sopii kokemattomienkin ratsuksi. Erikoisen arvokkaan käyttöhevosen siitä tekee fox trot, joka ei väsytä ratsastajaa eikä hevosta.

Vaikka missourinfoxtrotter ei ole yhtä näyttävä hevonen kuin saddlebred ja tennessee walker, sitä käytetään myös näyttely- ja näytöshevosena. Rotujärjestö on tosin kieltänyt keinotekoiset avut, jotka tähtäävät liikkeiden parantamiseen. Sen takia foxtrottereilla ei nähdä saddlebredien tai tennessee walkereiden raskaita kenkiä ja ylipitkiä kavioita.


(www.equus.nl)
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2009-02-10
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon