HOLLANNINPUOLIVERINEN

Dutch Warmblood, K.W.P.N (Koninklijk Warmbloed Paard Nederland), Niederländisches Warmblut


Historia

Hollantilaisen urheiluhevosen historia alkaa 1960-luvulta, jolloin alettiin risteyttämään keskenään kahta kotimaista rotua, gelderlandia ja groningenia. Molemmat rodut olivat alunperin vaunuhevosia, joilla oli vankka, lihaksikas rakenne ja miellyttävä luonne, mutta myös huono etuosa pystyine lapoineen, korkeine liikkeineen, lyhyine kauloineen ja pitkine runkoineen. Rotuun risteytettiin paljon täysiveristä parantamaan ratsun ominaisuuksia ja antamaan keveyttä ja jaloutta. Myös muita eurooppalaisia puoliverisiä käytettiin nimenomaan tähän tarkoitukseen sekä omalta osaltaan tasoittamaan täysiveristen kuumaa luonnetta.

Alusta asti jalostusvalinta on ollut erittäin tiukkaa. Kantakirjattavien orien tulee läpäistä suorituskykytesti, sen on oltava rakenteeltaan moitteeton ja luonteeltaan yhteistyöhaluinen, liikkeiden tulee olla hyvät ja sen jalat röntgenkuvataan. Myöhemmin oreja arvioidaan myös sen jälkeläisten perusteella ja ori voidaan poistaa siitoksesta, jos jälkeläisten laatu ei ole tyydyttävä.

Hollanninpuoliverisen rekisteri ja kantakirja on jaettu kahteen osaan: ratsuhevoseen ja vaunuhevoseen (tuigpaard). Vaunuhevonen on tyyppinä vanhempi kuin ratsu, jo 1900-luvun alussa hollantilaisilla maanviljelijöillä ja myös kaupunkilaisilla oli tyylikkäitä vaunuhevosia. Kun ratsuhevosjalostus alkoi, vaunuhevosten ystävät päättivät pitää vaunuhevosen erillään tästä, vaikka molempien tyyppien pohjalla onkin samoja kantarotuja. Myöhemmin vaunuhevostyyppiin on risteytetty ainakin hackneytä.


o. Kansas
© Tanja Ukkonen

Rakenne

Hollanninpuoliverinen (ratsutyyppi) on rakenteeltaan moitteeton urheiluhevonen.

Vaunuhevonen eroaa hieman ratsuhevosesta rakenteeltaan, mutta selvimmät erot ovat liikkeissä. Vaunuhevosilla on korkeat, näyttävät liikkeet. Vaunuhevostyypillä on myös pystympi kaula. Monet vaunuhevostyypin oreista vaikuttavat hieman korkeajalkaisemmilta kuin ratsupuolen oriit.


r. Maurice
© Tanja Ukkonen

Käyttö

Ratsutyyppi on kunnostautunut kaikissa ratsastuksen lajeissa. Sen rakenne ja liikkeet sopivat hyvin ratsuhevoselle ja monet menestyineistä koulu- ja estehevosista ovatkin hollantilaista syntyperää. Hyvän luonteensa ansiosta hollantilainen ratsu sopii myös yleisratsuksi koko perheelle ja ratsastuskouluihin.

Vaunuhevostyyppi on kehitetty erityisesti näyttäväksi vetohevoseksi, jonka usein näkee kevyiden vaunujen edessä esittämässä korkeata raviaan hackneyn tapaan. Nämä hevoset ovat pärjänneet myös valjakkoajokilpailuissa.


r. Lagoon
© Tanja Ukkonen
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2010-01-04
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon