DARTMOORINPONI

  • Kotimaa: Iso-Britannia, Devon
  • Tyyppi: poni
  • Peräisin 1100-luvulta
  • Säkäkorkeus: alle 127 cm
  • Väri: ruunikko, musta, hiirakko, joskus rautias, päistärikkö tai kimo, pienet valkoiset merkit hyväksytään, mutta ne eivät ole toivottavia. Korkeat sukat ja/tai suuret päämerkit eivät ole hyväksyttäviä.
  • Käyttö: ratsuponi
  • Polveutuminen: kelttiläisponi, risteytetty arabianhevosta, walesinponia ja täysiveristä

Historia

Dartmoorinponi on läheistä sukua naapurilleen exmoorinponille. Se on elänyt Devonin alueella jo ainakin tuhannen vuoden ajan. Ensimmäiset maininnat dartmoorinponista ovat vuodelta 1012. Myöhemmin näitä poneja käytettiin kuljettamaan tinaa alueen kaivoksista kaupunkeihin, mutta kun tinanlouhinta loppui, ponit päästettiin jälleen vapauteen.

Dartmoorinponeihin on sekoittunut jonkin verran vierasta verta vuosisatojen aikana. Jo 1100-luvulla siihen risteytettiin itämaisia hevosia ja myöhemmin täysiverisiä ja welshinponeja. Vuonna 1898 tehtiin ensimmäiset yritykset rodun virallistamiseksi ja ponien rekisteröimiseksi ja vuonna 1902 päätettiin, ettei kantakirjaan hyväksytä poneja, joissa on yli 25% vierasta verta. Tästä säännöstä tosin joustettiin, kun ori The Leat hyväksyttiin siitokseen. The Leat oli tyypiltään puhtaasti dartmoorinponi, mutta sen isä oli arabi Dwarka. Se osoittautui todella menestyksekkääksi siitosoriiksi ja se esiintyy useiden nykyisten ponien sukutaulussa. Vuonna 1957 kantakirja suljettiin lopullisesti.

dartmoor-ori Innis Gerik Ronda
o. Innis Gerik Ronda DAH 86
© Marianne Ketelimäki / Horseplay

Rakenne

Dartmoorinponi on hyvärakenteinen ratsuponi.

Käyttö

Dartmoorinponi on hyvän rakenteensa ja miellyttävien liikkeidensä ansiosta hyvin suosittu lasten ratsuponi. Se hyppää hyvin ja sitä voi käyttää myös vetojuhtana. Luonteeltaan se on rauhallinen ja kiltti, joten se sopii pientenkin lasten ratsuksi. Juuri hyvien ratsun ominaisuuksien takia dartmoorinponia kasvatetaan myös Euroopassa ja USA:ssa.
dartmoor-ori Coco Pop Rhonda
o. Coco Pop Ronda DAH 73
© Marianne Ketelimäki / Horseplay
dartmoor-tamma Bonnie Girl
t. Bonnie Girl D 536
© Marianne Ketelimäki / Horseplay
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2008-07-04
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon