CRIOLLO

Creole


Historia

Criollot polveutuvat niistä espanjalaisista hevosista, joita tuotiin 1500-luvulla nykyisen Argentiinan alueelle. Ensimmäisen huomattavan hevoslastin toi Buenos Airesin perustaja Don Pedro Mendoza vuonna 1535. Intiaanit tuhosivat kaupungin myöhemmin ja hevoset pääsivät vapaiksi Argentiinan pampoille.

300 vuoden ajan criollot elivät ja lisääntyivät villeinä. Ankarat olosuhteet, pedot ja vaihteleva lämpötila karsivat heikot yksilöt ja criolloista kehittyi uskomattoman kestäviä.

1800-luvulla argentiinalaiset huomasivat criollojen loistavat ominaisuudet ja alkoivat kesyttää niitä karjapaimenten, gauchojen, ratsuiksi.

Rakenne

Criollo muistuttaa jonkin verran espanjalaisia esivanhempiaan. Parhaiten tämä näkyy päässä, joka lyhyt ja leveä ja profiili on usein kyömy. Kaula on lihaksikas, lavat vahvat ja rintakehä on laaja. Runko on syvä ja lyhyt. Jalat ovat voimakkaat ja hyväluiset, kaviot ovat kovat ja pienet.


(Cabaña Septiembre)

Käyttö

Criolloja on käytetty argentiinalaisten karjapaimenien ratsuna, koska se on nopea, ketterä ja älykäs. Sitä käytettiin myös maatilojen kuormajuhtana ja yleisratsuna.

Nykyisin criollo palvelee samoissa tehtävissä, joskin sitä on käytetty pooloponien jalostukseen. Uskomattoman kestävyytensä ja varmajalkaisuutensa ansiosta se on myös hyvä vaellusratsu.


Preciosa Fertin
(Cabaña Septiembre)
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2007-12-23
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon