CLEVELANDINRUUNIKKO

Cleveland Bay, Bai de Cleveland


Historia

Clevelandinruunikko on Iso-Britannian vanhin hevosrotu, lukuunottamatta alkuperäisiä poneja. Se polveutuu alunperin roomalaisten Englantiin tuomista hevosista. Jo keskiajalla tiedetään Clevelandin alueella suositun ruunikkoa juhtaa, jolla ei ollut pitkää vuohiskarvoitusta, kuten raskailla kylmäverisillä. Niitä kutsuttiin chapmaneiksi tai kauppamiehen hevosiksi.

Näitä hevosia kauppiaat käyttivät kuormajuhtina ja maanviljelijät työhevosena. Se oli myös hyvä ratsu ja vaunuhevonen. Se soveltui hyvin käyttöhevoseksi kiltin luonteensa, voiman ja tarmokkuuden takia.

1600-1700-luvulla rotuun sekoittui luultavasti jonkin verran gallowayta. Varmaa on se, että 1700-luvulla rotuun vaikutti melko paljon kaksi täysiverioria: Darley Arabianin poika Manica ja Godolphin Arabianin pojanpoika Jalap. Näiden kahden jälkeen ei ole puhtaaseen rotuun risteytetty vierasta verta.

Kuitenkin täysiveristen ja clevelandien risteyttämistä jatkettiin, koska tuloksena oli loistava, kevytrakenteinen vaunuhevonen. Tästä kehittyi oma rotunsa yorkshirenvaunuhevonen. Tämä kuitenkin katosin 1930-luvulla tarpeettomuuttaan. Mutta edelleen puoliclevelandit ovat suosittuja, nykyisin ratsuina. Ne ovat perineet täysiveriseltä nopeutta, rohkeutta ja kevyempää rakennetta, cleveland-perua on puolestaan kiltti luonne, kestävyys ja voima. Puhtaita clevelandeja vietiin paljon myös ulkomaille mm. Saksaan jalostustarkoituksiin.

Clevelandinruunikon rotuyhdistys perustettiin 1884 ja jo tällöin useilla kantakirjaan hyväksytyillä yksilöillä oli puhdasta sukutaulua vuosisadankin taakse. Tästä huolimatta puhdas clevelandinruunikko alkoi harvinaistua, yksi syy oli täysiveriristeytykset ja toinen oli koneellistuminen, jolloin hevosta tarvittiin aina vain vähemmän.

Toisen maailmansodan jälkeen tilanne oli niin kriittinen, että siitosoreja oli vain yksi ja tammojakin vain muutamia. Rodun pelastajaksi nousi kuningatar Elisabet, joka antoi siitoskäyttöön oman oriinsa, Mulgrave Supremen, vaikka oli ollut tarkoitus myydä ori USA:aan. Jo aiemmin kuninkaalliset ovat suosineet clevelandinruunikkoa, se on ollut näyttävä vaunuhevonen ja hyvä metsästysratsu. Mulgrave Supreme osoittautui loistavaksi periyttäjäksi ja tällä hetkellä clevelandinruunikon tulevaisuus näyttää hieman turvatummalta, vaikka se on edelleen harvinainen. Myös muualla maailmassa on toimivia clevelandinruunikko-yhdistyksiä.

Rakenne

Clevelandinruunikko on rakenteeltaan melko vankka ja erittäin kestävä. Siinä näkyy edelleen monia vaunuhevosen piirteitä

Käyttö

Nykyisin clevelandinruunikon pääasiallinen käyttö on valjakkohevonen ja se sopiikin valjakoihin erinomaisesti yhtenäisen värinsä, rakenteensa ja näyttävyytensä ansiosta. Esimerkiksi Englannin prinssi Philip on kilpaillut paljon cleveland-nelivaljakollaan. Ne ovat myös kestäviä metsästysratsuja ja jaksavat kantaa painavankin ratsastajan. Edelleen clevelandeja risteytetään täysiveristen kanssa ja nämä risteytykset ovat pärjänneet loistavasti este-, koulu- ja kenttäradoilla.


o. Tregoyd Journeyman
© Bay Haven Farm
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2012-03-24
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon