KASPIANPONI

Caspian, Kaspiskt pony/häst


Historia

Kaspianponi on ikivanha rotu. Jo 1200-1500 e.Kr. tehdyissä egyptiläisissä ja persialaisissa taide-esineissä esiintyy pieni, kevytrakenteinen hevonen, joka muistuttaa paljon arabia. Kaspianponia pidetään vanhimpana elossa olevana hevostyyppinä ja eräät asiantuntijat uskovat, että kaspianponin esimuoto oli persialainen villihevonen, jota mesopotamialaiset käyttivät 2000-luvulla e.Kr tai ehkä jo aikaisemminkin.
Kaspianponin luultiin kadonneen, mutta se löydettiin uudelleen vuonna 1965 Kaspianmeren rannikkoseudulta. Löytäjä oli amerikkalainen Louise Firouz. Tällöin ponien lukumäärä oli melko pieni ja ne olivt hajaanuneet laajalle alueelle, mutta rotu on saatu nyt elpymään ja Iranin lisäksi kasvatusta on jonkin verran Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.
Kaspianponin muinainen alkuperä on todistettu tieteellisin kokein ja arkeologisten löytöjen perusteella. Kallon rakenne ja selän sekä etuosan luut poikkeavat muista poneista. Myös veren hemoglobiinin koostumus on erilainen kuin millään muulla rodulla.

Rakenne

Kaspianponi ei muistuta rakenteeltaan ponia lainkaan vaan lähinnä pienikokoista arabianhevosta. Yleiskuvan tulisi olla elegantti.

Käyttö

Kaspianponin rakenne ja liikkeet ovat erinomaiset lasten ratsulle. Pienestä koostaan huolimatta se on hyvin nopea ja pystyy hyppäämään korkeita esteitä. Ratsun lisäksi se toimii hyvin myös vaunuponina. Rotu on tunnettu erittäin hyvästä luonteestaan.

Cheleken Zealandia
© Khamian Farms
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2005-11-03
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon