BRUMBY

Brumbie


Brumby on australialainen villiintynyt hevoskanta, joka on saanut alkunsa karanneista hevosista. Ensimmäiset hevoset saapuivat Australiaan vuonna 1788 eurooppalaisten mukana. Nimensä Brumbyt ovat saaneet englantilaisen sotilaan James Brumbyn mukaan. Hän saapui Australiaan vuonna 1804 tutkimusmatkalle. Tarina kertoo, että matkan päättyessä hänen hevostensa kuljetus pois mantereelta osoittautui hankalaksi, joten ne päästettiin luontoon. Brumby ei suinkaan ollut ainoa, tuhansia hevosia päästettiin irti Australian kultakuumeen ja 1. maailmansodan jälkeen.

Nykyisin Australiassa elää enemmän villiintyneitä hevosia kuin millään muulla mantereella. Mantereen sisäosien kuivilla alueilla arvioidaan elävän 200 000- 600 000 hevosta, vuodesta riippuen.

Brumby on vaaraksi ympäristölle ja kotoperäisille eläinlajeille. Kuivan kauden aikana hevoset polkevat kovilla kavioillaan aluskasvillisuuden ja altistavat maaperän eroosiolle. Ravintoa ja varsinkaan vettä ei riitä kaikille eläimille ja hevosten ruhot saastuttavat juomapaikkoja. Toisaalta brumbystä on hyötyäkin: ne kaivavat esiin maanalaisia lähteitä, jotka ovat tärkeitä muillekin eläimille.

Brumbyjä vähennetään ampumalla, steriloinnilla, kastroinnilla ja pyydystämällä niitä ja kouluttamalla ratsuiksi. Kesytetyt brumbyt ovat sitkeitä ja taitavia karja- ja vaellushevosia. Varsinkin vaellushevosina niillä on käyttöä, koska ne sietävät hyvin kuumuutta.


© Mt Bundarrah Horse Adventures
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2007-06-02
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon