ASSATEAGUENPONI ELI CHINCOTEAGUENPONI

engl: Chincoteague Pony

Historia

Assateaguenponit polveutuvat kesyhevosista, jotka syystä tai toisesta pääsivät vapaaksi Assateaguen ja Chincoteaguen saarille. Legendana kerrotaan, että ponit polveutuisivat hevosista, jotka olivat pääsivät pakoon espanjalaisen kaljuunan haaksirikkoutuessa, mutta tämän tarinan todenperäisyydesta ei ole varmuutta.

Ponit on jaettu kahteen laumaan, toinen elää Virginian puolella ja toinen Marylandin puolella (Assateaguen saari on nimittäin jaettu näiden kahden osavaltion kesken). Molempien laumojen koko on noin 150 ponia.

Virginian puolen lauma uitetaan kerran vuodessa Chincoteaguen saarelle, monet varsat huutokaupataan ja sen jälkeen lauma uitetaan takaisin omille asuinalueilleen. Virginian laumalle tehdään eläinlääkärin tarkastus kahdesti vuodessa, ponit rokotetaan ja myös kaviot tarvittaessa vuollaan.

Marylandin lauman kokoa rajoitetaan tammoille annettavilla ruiskeilla, jotka tuottavat vasta-aineita eivätkä tammat tiinehdy. Rokote tehoaa 95-prosenttisesti eikä se näytä tuottavan sivuvaikutuksia.


© Oklahoma State University / The National Chincoteague Pony Association

Rakenne

Assateaguenponi on melko karkeatekoinen verrattuna jalostettuihin poneihin. Tosin niiden rakenne vaihtelee melkoisesti, toiset muistuttavat pientä arabia tai welshiä, toisissa on taas selkeästi mustangiverta.

Käyttö

Assateaguenponi on siis villinä elävä ponirotu. Kesytettyjen yksilöiden sanotaan olevan erittäin sopeutuvaisia, hyväluonteisia ja koulutettuina niistä tulee hyviä ratsuja. Ne ovat myös erittäin vaatimattomia ruokansa ja olosuhteiden suhteen, villien ponien ruokavalio koostuu vähäravinteisesta heinästä.


© The National Chincoteague Pony Association
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2007-03-06
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon