ALTER REAL


Historia

1700-luvulla olivat ratsastusnäytökset Euroopan kuninkaallisten ja aatelisten suurta huvia. Myös Portugalin kuningashuone perusti siittolan, joka tuotti näyttäviä ratsuja esityksiin. Aluksi siittola sijaitsi Alentejossa, mutta sittemmin se siirrettiin Alteriin. Jalostusaines koostui andalusianhevosista ja lusitanoista, mutta vähitellen siitä kehittyi oma rotunsa, jota alettiin kutsua siittolan sijaintipaikan mukaan alter realiksi.

1800-luvun alkupuolella Napoleonin joukot valtasivat Portugalin ja Alterin siittolan hienoimmat hevoset vietiin armeijan ratsuiksi. Vuonna 1834 Alter joutui jälleen hyökkäyksen kohteeksi ja kuninkaalliset tallit tuhoutuivat. 1800-luvun lopulla Portugalin kuningatar Maria Pia yritti pelastaa rodun risteyttämällä siihen englantilaisia hevosia, hannovereja, anglo-normanneja ja arabeja, mutta yritys ei onnistunut ja alter real oli kadota kokonaan.

Alter realit saatiin kuitenkin pelastetuksi risteyttämällä siihen andalusianhevosia. Siittolan paperit tuhoutuivat jälleen 1910, kun Portugalin kuningashuone syrjäytettiin vallasta ja Portugalista tuli tasavalta. Vasta 1940-luvulla rotua alettiin jälleen kasvattaa, kun d'Andraden perhe sai haltuunsa muutamia puhdasrotuisia alter realeja ja näiden pohjalta on luotu nykyinen alter real.

Rakenne

Alter real muistuttaa ulkonäöltään paljon kantarotuaan lusitanoa.

Käyttö

Alter real on luotu barokkityyliseen kouluratsastukseen. Siitä on vielä jäljellä korkeat askeleet ja näyttävä olemus. Vielä nykyäänkin sitä näkee näytösratsuna Portugalissa. Mutta alter real ei ole pelkkä kouluratsu, se toimii hyvin myös yleisratsuna.
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2011-10-25
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon