AHALTEKINHEVONEN

suomi: Akhal-tekke, ahaltek
engl: Akhal-teke, Achal-tekkiner
ruots: Achal-tekiner
ven: Ahaltekinskaya

Historia

Ahaltekinhevonen on kehittynyt etelä-Turkmenistanin alueella, jossa vallitsi mannermainen ilmasto. Talvet olivat vähälumisia ja siellä oli suuria reheviä heinämaita. Myös saalistajia oli paljon. Ahaltekinhevosesta kehittyi suurehko ja nopea hevonen.

Ahaltekinhevosen epäillään olevan jopa 4000 vuotta vanha ja puhdas rotu, joka polveutuisi suoraan hevostyyppi 3:sta. Rodun puhtautta ovat paikalliset hevosmiehet vaalineet tarkasti. Toisen teorian mukaan se polveutuu mongolien hevosista, joita tuli alueelle 1200- ja 1300-luvuilla. Ahaltekinhevonen muistuttaa paljon turkmeeninhevosta, jossa uskotaan olevan mongolialaisten hevosten verta. Mutta ahaltek voi olla turkmeeninhevosen jälkeläinen tai päinvastoin ilman että niihin olisi sekoittunut vierasta verta.

Rakenne

Ahaltekinhevosilla on autiomaan hevosille tyypillinen ohut nahka ja karva sekä hyvä lämmönsietokyky. Rakenteeltaan ahaltekit eivät vastaa länsimaista ihannetta. Ahaltekin liikkeet ovat liukuvat ja runko pysyy paikallaan. Siksi ne ovat mukavat ratsastajalle.

Käyttö

Rakenteensa takia ahaltekinhevoset eivät juuri menesty koulu-, este- tai kenttäkisoissa, mutta matkaratsastuksessa ne ovat loistavia. Niitä kilpailutetaan myös laukkaradoilla. Poikkeuksiakin löytyy: vuonna 1960 Rooman olympialaisissa kouluratsastuksen kultamitalin voitti ahaltekori nimeltä Absent ratsastajanaan Sergei Filatov. Vuonna 1964 he voittivat olympiapronssia.
Myös esteratsastuksessa on pärjännyt pienikokoinen ahaltekruuna Penteli.


Keramatli
©Maak.ru

Kuvat antanut käyttöön Akhal-Teke Network, ellei toisin mainita

© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2006-08-06
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon