HEVOSURHEILU: raviurheilu

Harness racing, travsport

Mitä on raviurheilu

Raveissa on tarkoituksena ravata kilpailtava matka mahdollisimman nopeasti ja myös puhtaasti. Ravureina käytetään vartavasten raveja varten jalostettuja rotuja, näitä ovat amerikanravuri, ranskanravuri, venäjänravuri ja orlovravuri. Näitä kutsutaan yhteisnimellä lämminveriravurit ja ne kilpailevat samoissa lähdöissä. Kylmäveriravurit kilpailevat erikseen omissa lähdöissään, kylmäveriravureina käytettyjä rotuja on suomenhevonen ja muut pohjoismaiset, kevyehköt kylmäverirodut. Suomessa järjestetään jonkin verran myös poneille tarkoitettuja lähtöjä.

USA:ssa järjestetään kilpailuja ravureiden ohella myös peitsareille. Ne kilpailevat eri lähdöissä kuin ravurit, koska peitsarit ovat nopeampia ja erilaisista valjaista johtuen vähemmän laukkaherkkiä. Suomeen ei saa peitsareita tuoda ja peitsaavat hevoset hylätään kisoista, samoin kuin laukkaavatkin.

Raveissa kilpaillaan eri pituisilla matkoilla ja myös ikäluokkalähtöjä on, tosin lähinnä kolme- ja neljävuotiaille sekä jonkin verran viisi- ja kaksivuotiaillekin. Kilpailtavat matka ovat yleensä 1600m (1609m, maili), 2100m, 2600m, 3100m ja joskus harvoin 4100m. Ponit juoksevat joskus lyhyempiäkin matkoja, yleensä 1100 metriä.

Raviurheilun historiaa

Raviurheilu on kotoisin Yhdysvalloista, missä se on edelleen suosittua. Maailman nopein ravurirotu, amerikanravuri on kehitetty lajin kotimaassa. Amatöörimäisiä ravikilpailuja alettiin järjestämään jo 1700-luvulla. Tuolloin kisoja pidettiin lähinnä luonnonniityillä, ratoja ei vielä ollut.

Raviurheilu saavutti melko pian suuren suosion. Suurimpana syynä lienee raveihin liitetty vedonlyönti. 1800-luvun puolivälissä toiminta ja hevosten kasvatus oli jo laajaa ja järjestelmällistä.

Näihin aikoihin ravit levisivät Amerikan mantereelta myös länsi-Eurooppaan ja Venäjälle. Ranskassa ja Venäjällä kehitettiin omat ravurirodut, mutta amerikanravuri osoittautui myöhemmin ylivoimaiseksi niihin nähden. Niitä onkin risteytetty paljon ranskalaisten ravurien ja orlovien kanssa nopeuden lisäämiseksi.

1800-luvun lopulla alettiin myös Suomessa järjestää epävirallisia raveja. Hevosina olivat tietysti suomenhevoset, lämminverisiä ei tuolloin Suomessa juuri ollut. Kaiketi epävirallisia hevosten nopeuskilpailuja oli järjestetty aikaisemminkin, mutta tällöin kilpailuja alkoi olla enemmän. Ensimmäinen "kuuluisuus" lienee ori Kirppu. Suomenhevosille tarkoitettuja kuninkuusraveja alettiin järjestää vuonna 1924.


Ville-Kiitäjä Teivossa
© Tanja Ukkonen

Raviurheilu Suomessa

Raviurheilu on Suomen suosituin hevosurheilulaji. Pitkälti yli puolet suomenhevoskannasta on ravureita ja lämminveriravureiden määräkin lienee moninkertainen verrattuna puoliveriratsujen ja ponien määrään. Suomessa on nelisenkymmentä ravirataa, päärata on Helsingin Vermo. Raveja järjestetään useilla radoilla viikoittain ja vedonlyönti kuuluu olennaisena osana tähän lajiin.

Kansainvälisesti Suomen raviurheilun taso on melko korkea. Useat suomalaisravurit ovat sijoittuneet Euroopan kansainvälisissä raveissa ja suomenhevoset ovat mennen tullen hakanneet ruotsalaiset ja norjalaiset kilpakumppaninsa.


shetlanninponi Niemenpellon Pipari
© Tanja Ukkonen

Monté

Monté on Suomessa melko uusi tuttavuus, mutta on saavuttanut suosiota. Se tarkoittaa ns. "raviratsastusta", hevonen ravaa, mutta ohjastaja ei istu kärryillä vaan hevosen selässä. Monté on lähtöisin Ranskasta, jossa on jalostettu suurempia, vankempia ja vahvempia hevosia montéa varten.


Must B Love
© Tanja Ukkonen
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2010-11-08
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon