HEVOSURHEILU: poolo

Mitä poolo on

Poolo on erittäin vauhdikas joukkuelaji. Tarkoituksena on hevosen selästä käsin lyöden saada pieni pallo maaliin. Joukkueet ovat nelihenkisiä (talviotteluissa kolmehenkisiä) ja jokaisella ratsastajalla on käytössään vähintään yksi hevonen. Ottelu on jaettu neljään erään, joista kunkin kesto on 7,5 minuuttia (erien kesto voi vaihdella). Erien välillä on tauko, jolloin pelaajat voivat vaihtaa ratsua. Puoliaikatauko on hieman pidempi.

Ratsastajan varusteisiin kuuluu pitkävartinen maila, poolokypärä ja polvisuojat. Mailan varren pituus vaihtelee 48 tuumasta 52 tuumaan (120-130 cm). Aiemmin pooloon käytettävän hevosen enimmäissäkäkorkeus oli määrätty, mutta nykyisin pooloponin säkäkorkeus saa olla mikä tahansa. Perinteen mukaan niitä kuitenkin nimitetään pooloponeiksi, vaikka korkeutta olisi enemmän kuin 147 cm. Maailman parhaimmat pooloponit kasvatetaan Argentiinassa ja ne ovat usein erilaisia risteytyksiä. Ponin harja ajetaan, ettei se tarttuisi mailaan ja häntä palmikoidaan, ettei se olisi lyöntien tiellä. Ponin jalat tulee myös suojata huolellisesti.

Historiaa

Poolo on Persiasta (nyk. Iran) kotoisin oleva ikivanha peli, jota on pelattu luultavasti jo yli 2500 vuotta. Sieltä se levisi koko Aasiaan aina Japania myöten. Siirtomaa-aikana brittiläiset oppivat sen Intiassa ja toivat Eurooppaan. Britanniassa laji sai suuren suosion ja se levisi nopeasti koko Eurooppaan aina Venäjää myöten. Samalla laji levisi myös Amerikan mantereelle.

Pooloa on pidetty aina kuninkaiden ja rikkaiden lajina. Jo Aleksanteri Suuren tiedetään pelanneen pooloa ja kuningashovit ovat toimineet lajin suojelijoina. Totta on, että esim. Britanniassa perinteikkäät pooloklubit ja hevoset eivät ole kaikkien ulottuvilla.

Poolo Suomessa

Poolo on varsin tuntematon laji Suomessa ja Pohjoismaissa yleensäkin. Pohjoismaiden 1. pooloklubi perustettiin 1989 Hyvinkäälle.

© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2010-11-04
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon