HEVOSURHEILU: matkaratsastus

Mitä matkaratsastus on

Matkaratsastuskilpailuissa on tarkoituksena selvittää tietty matka maastossa joko ihanneajan puitteissa tai mahdollisimman nopeasti. Suomessa matkat vaihtelevat 15 ja 160 kilometrin välillä. Reitillä ei ole hypättäviä esteitä, mutta maasto voi olla todella vaihtelevaa ja paikoin vaikeaakin. Hevosen kestävyyden lisäksi punnitaan siis myös ratsastajan maastoratsastustaidot.

Kilpailumuotoja on 2: ihanneaikakilpailu ja nopeuskilpailu. Ihanneaikakilpailussa kilpamatka täytyy selvittää ihanneajan puitteissa, tempo on 10-15km/h. Kaikki tämän suorittaneet saavat hyväksymismerkinnän, voittajaa ei valita. Nopeuskilpailuissa nopein matkan selvittänyt voittaa.

Matkaratsastukseen kuuluvat olennaisena osana lääkärintarkistukset sekä huolto. Pidemmillä matkoilla (30km ja yli) on eläinlääkärin tarkistus tietyin välimatkoin ja ennen kisaan lähtöä hevoset tutkitaan myös. Jos hevonen ontuu, ei palaudu tarpeeksi nopeasti tai muuten ei vaikuta olevan kunnossa, se suljetaan kilpailusta. Matkan varrella on hevosen ja ratsastajan huolto sallittua. Siihen kuuluu juotto, tarkistukset yms.

Historiaa

Matkaratsastus on ikivanhaa perua. Niin kauan kuin ihminen on hevosella ratsastanut, on jouduttu toisinaan ratsastamaan pitkiä matkoja. Lajissa on kilpailtukin kauan, vanhoilta ajoilta löytyy muistitietoa varsin hurjistakin suorituksista, mutta nykymuotoinen matkaratsastuskilpailu lienee suhteellisen tuore keksintö.


N. Maralov / Akhal Teke World
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2010-11-04
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon