HEVOSURHEILU: kenttäratsastus

Eventing, Fälttävlan, Military

Mitä on kenttäratsastus

Kenttäratsastus koostuu kolmesta osasta: koulukokeesta, kestävyyskokeesta ja rataestekokeesta. Koulukoe ja rataestekoe noudattelevat tavallisten koulu- ja estekisojen tyyliä ja virheitäkin tulee samoista asioista. Kestävyyskoe on kokeista haasteellisin: pitkässä kolmipäiväisessä kenttäkilpailussa siihen kuuluu 4 osaa, matkaosuus, nopea risuestelaukka, matkaosuus ravissa ja viimeisenä maastoesteosuus. Maastoesteosaan kuuluu useita kiinteitä esteitä ja usein myös vesiesteitä. Olennainen osa kenttäkisoja ovat eläinlääkärin tarkastukset, ontuvat tai muuten heikkokuntoiset hevoset karsitaan pois kesken.

Kenttäkisoja on eri vaikeusasteita. Lyhyimmät ja helpoimmat voidaan pitää yhden päivän aikana eikä kestävyyskokeeseen kuulu kuin maastoesteosuus. Vaikeimmat kisat sen sijaan kestävät 3 päivää ja kestävyyskoe on täydellinen. Myös kaksipäiväisiä kisoja pidetään.

Historiaa

Kenttäkilpailu omana lajinaan on kehitetty armeijan tarpeisiin, koska ratsuväki tarvitsi kaikkia kenttäkisojen osa-alueita. Olympialajina se on ollut vuodesta 1912 lähtien.

Kenttäkilpailu Suomessa

Ratsastaja Piia Pantsu on edustanut Suomea kansainvälisissä kenttäkisoissa kohta kymmenkunta vuotta. Hänen menestyneimmät ratsunsa ovat olleet Cyna, Uppercutxx ja MM-pronssiin yltänyt Karuso.

Kuvia kouluosuudelta

Kuvia maastoesteradalta

Kuvia rataesteiltä

Kuvat on antanut käyttöön Tanja Ukkonen
© Hevosmaailma.net
Kirjoittaja: S. Tähkämö (www(at)hevosmaailma.net)
Muokattu viimeksi 2010-11-04
Sivu kuuluu Hevosmaailma.net-sivustoon