KREEGAH.
KUMA, JSKlikkaa kuvat oikeaan kokoisiksi.
TIEDOT

nimi: Kreegah "Kerttu"
sukupuoli: tamma
rotu: tennessee walker
syntynyt: 25.03.2005
ikä: 14 vuotta (26.04)
väri: lehmänkirjava
merkit: epäsäännöllinen piirto
säkäkorkeus: 156 cm
rekisterinumero: VTWRt-015, VH-11021

koulutus: ko: He B, re: 100 cm, me: 90 cm, we: helppo reining, askellaji: 3-tahtikäynti
käyttö: ratsu- ja siitos, painotus yleis askellajit

omistaja & maahantuoja: Metsämäki

LUONNE

Kerttu on melko arka hevonen eikä luota vieraisiin. Hevosta käsitellessä tarvitaan tuttu ihminen ja hellät otteet. Arkuuden lisäksi tamma säikkyy melkein mitä vaan jos siihen saa tilaisuuden. Eniten kovat äänet ja häslinki saa Kertun hermostuneeksi. Tamma ei ole siis ihan kokemattomien ratsu, tarvitaan jo hieman kokemusta pitää arka ja säikky hevonen aisoissa. Muiden hevosten seurasta Kerttu on riippuvainen, vaikkei olekaan arvojärjestyksessä korkealla. Talliin ja tarhaan hevosta siis ei tulisi jättää yksin, muuten Kerttu hermostuu tyystin. Myös ihmisten seura kelpaa hyvin, kunhan on tuttu hoitaja / omistaja kyseessä. Vaikka tamma onkin arka eikä luota helposti, niin kiltti se kyllä on. Kerttu ei pahemmin näyki eikä potki, eikä muutenkaan yritä järjestää mitään ihmisen pään menoksi. Jos tamma on hankala käsitellä, niin se johtuu suurimmaksi osaksi pelosta. Rakenteeltaan Kerttu on kevyt ja siro, jonka takia sitä kannattaa käyttää jalostuksessa. Kun Kertun kanssa käyttää rohkeaa oria, niin jälkeläisistä ei tule yhtä arkoja kuin emästään ja ovat kuitenkin kilttejä. Mikään huippu kilpailuhevonen Kerttu ei ole, vaikka yrittääkin useimmiten parhaansa, mutta hieno hevonen se silti on.

Ratsastaessa Kerttu on herkkä ja apujen kanssa täytyy olla hyvin varovainen. Edelleenkään kokemattomien ei kannata käyttää tammaa harjoitteluunsa, väärin ymmärtäessään Kerttu hermostuu eikä siedä liian kovia otteita. Etenkin suustaan herkkä tamma stoppaa ja rupeaa steppaamaan paikoillaan. Muutenkin Kertun kanssa tarvitaan kärsivällisyyttä ja molemminpuoleista kunnioitusta. Koulua mentäessä tamma saattaa hermostua ilman syytä, ehkä siksi jos ei kunnolla osaa asiaa. Se on kyllä hyvin koulutettu mutta kapasiteettiä ei valitettavasti ole hirveän korkealle. Esteillä Kerttu on hiukan parempi, muttei mikään huipputasokas siltikään. Kohtalaisen hyvä hyppytekniikka sillä on, mutta jostain syystä ne puomit kuitenkin usein tippuvat. Kilpailuradoilla Kerttu ei siis ole sitä parhaimmistoa, mutta pikku luokissa voi menestystä kertyä. Parhaiten tamma sopii kuitenkin harrastekäyttöön. Maastossa tamma nauttii kulkea eikä välitä juosta koko ajan, eli leppoisten sunnuntaiden ratsu Kerttu ehdottomasti on. Olemattomia se saattaa välillä säikkyä muttei hypi seinille ja on loppujen lopuksi melko rentokin.

Hoitaessa tamma on herkkänahkainen. Harjauksen aikana Kerttu yrittää kiemurrella eikä suostu pysymään täysin paikoillaan. Tätä se ei tee piruuttaan vaan siksi että kutiaa hyvin herkästi. Kavioiden kanssa ei sitten tulekaan suuremmin ongelmia. Varusteita laittaessa tamma on useimmiten kiltti, mitä nyt joskus nostaa päätään ettei suistia meinaa saada laitettua. Kengittäjän kanssa hermostuu ja kengitys täytyy hoitaa mahdollisimman nopeasti ja rauhallisessa paikassa, että se edes joten kuten onnistuu. Eläinlääkärin kanssa tamma on melko sinut.

Taluttaessa Kerttu seuraa melko kiltisti perässä. Kunnolla kannattaa kuitenkin pitää kiinni, sillä äkkinäisiä ääniä ja liikahduksia se säikkyy ja yrittää karata pystyyn. Traileriin tamman saa helposti. Kilpailupaikoilla Kerttu on hermostunut, eikä sitä kannata ängetä heti vieraiden hevosten seuraan, etenkään orien.

SUKUTAULU ja -SELVITYS

Lioneye EVM Heaven so Far EVM
Black Bayway EVM
Corpse Bride EVM Hunting Heart EVM
Because It's Love EVM

Isä Lioneye on käytössä karjatilalla paimentohevosena tätä nykyä. Pitkän ikänsä aikana se on kuitenkin kerennyt kiertelemään isojakin kilpailuja, ja pientä menestystäkin on sattunut kohdalle. Näyttelyissä Lioneye on myös käynyt, eikä ihan turhaan. Paimentohevosena ori osaa kaikki westerntaidot, ja se on periytynyt myös sen jälkeläisilleen. Myös lehmänkirjavan värin ori periyttänyt monille jälkeläisille, mukaan lukien Kreegahille. Luonteeltaan Lioneye on hiukan hankala isänsä tapaan.

Isänisä Heaven So Far on kiertänyt poikaansa enemmän kilpailuissa ja menestynyt hyvin westernissä. Täysi musta ori oli luonteeltaan ärhäkkä tapaus, ja se on periytynyt kaikille jälkeläisille. Heaven So Far on kiertänyt monella omistajalla juuri luonteensa ja menestyksensä takia. Ori kuitenkin kuoli viimeisellä omistajallaan oltuaan tämän omistuksessa reilu kymmenen vuotta. Kuollessaan ori oli melkein 30-vuotias. Isänemä Black Bayway asui pienellä siittolalla, jossa sitä ei kauheasti käytetty kilpailuissa. Enemmänkin tamma oli vain jalostuskäytössä, ja jättikin melkein kymmenen erinomaista jälkeläistä.

Emä Corpse Bride on kilpaillut hienosti askellajikilpailuissa. Pääaskellajinaan tammalla on juoksukäynti, jonka lisäksi se osaa erittäin pehmeännäköisen keinutuolilaukan ja 3-tahtikäynnin. Tamma on myös poikkeuksellisen kilpailuntahtoinen, joten se tsemppaa itse itseänsä kilpailuissa, mikä on mahdollistanyt hyvän menestyksen. Corpse Bridella on myös erinomainen rakenne, mutta kauheasti se ei ole näyttelyissä vielä käynyt. Corpse Bride on väriltään tobiano eli ruskeankirjava, ja jälkeläisiä sillä on Kreegahin lisäksi 5, tällä hetkellä. Tamma on paljon ollut jalostuskäytössä ikänsä aikana.

Corpse Briden isä Hunting Heart on myöskin askellajeissa ja näyttelyissä menestynyt. Kovinkaan pitkäksi ura ei kerennyt pitenemään, sillä jalkavaivan takia ori siirrettiin jalostuskäyttöön ja kevyeeseen ratsastukseen. Tällä hetkellä oriilla onkin reilu kymmenen jälkeläistä, kaikki kohtuullisen hyvärakenteisia ja hyvin kilpailuissa menestyneitä. Emänemä Because It's Love oli lempeäluontoinen tamma amerikkalaisella ratsastuskoululla, jolla teetettiin muutamia varsoja. Kilpailuissa tai näyttelissä tamma ei kierrellyt, mutta ihan kivasti se suoriutui ratsastuskoulun omissa kilpailuissa. Eläkkeelle tamma pääsi karjatilan suurille laitumille, missä se laidunsi suurimman osan ajasta yötä päivää.

KILPAILUKALENTERI

KILPAILUJA; yhteensä 2. ERJ 1, ARJ 0, KRJ 0, SUJ 0, KeRJ 0, villit 0. Voittoja 0, sijoituksia 0.
RANKING-PISTEET; -

x 07.02.2006 Distant Draught NJ Näyttelyt, Tennessee walker-tammat, 5/9 KUMA, JS
x 28.03.2006 Esteratsatusjaos ERJ-Cup Estekilpailut, 90-100 cm, ?/?

JÄLKELÄISET

x 02.02.2006 o. The Phantom of The Opera i. Gerhard, om. Metsämäki.

GOPYRIGHTIT_________

Alkuperäinen layout © Absinth. Muokkaus © MarmelaDi. Tekstit © MarmelaDi. Kuvat © Evening Shade Farm.

1