Novato GA VH-56852
muistosivu, kuollut 10.5.2010


© Engel
  • Nimi: Novato GA
  • Sukupuoli: ori
  • Rotu: andalusianhevonen
  • Syntynyt: 15.2.2008 (VHKR)
  • Väri: kimo
  • Säkäkorkeus: 157 cm
  • Omistaja & maahantuoja: Ionic
  • Painotus: doma vaquera
  • Koulutus:
  • Virtuaalihevonen

Luonne

Nova on luonteeltaan yllättävän rauhallinen ja ajoittain suorastaan laiska ollakseen ori ja vieläpä melko tulisena pidetty andalusialainen. Se on kiltti käsitellä eikä siltä tarvitse odottaa mitään orimaisia tempauksia tai muuta säheltämistä. Nova pitää selkeästi ihmisen seurasta ja aivan erityisesti harjaamisesta ja muusta rapsuttelusta. Joskus se on erittäin hellyydenkipeä.

Ratsuna Nova on aikamoinen laiskottelija, se luistaa kaikesta mistä vain voi ja ainoastaa taitava ja hyvin päättäväinen ratsastaja saa siitä irti mitään kunnollista. Kyllä Nova noin eteenpäin kulkee, mutta sitten jos alkaa enemmän säätää kokoamisia, lisäyksiä, taivutuksia, laukanvaihtoja ja sen sellaista, Nova tekee asiat vähän sinne päin.

Nova on kuitenkin varsin monipuolinen ratsuna, sen "päälaji" on doma vaquera, mutta koska meillä Ionicissa ei moisesta lajista tiedetä oikein mitään, olemme ratsastelleet sillä sekaisin koulua, esteitä, maastoilleet, opettaneet sen jopa ajolle. Kouluratsastuksessa se on lahjakas, mutta patalaiska. Esteillä se on puolestaan innokkaampi eikä velttoilusta ole tietoakaan. Hyppytekniikkakin on melko kiva, 80-senttiset esteet menevät ratsastajan kanssa ihan hyvin vielä. Vaunujen edessä Nova on yllättävän voimakas ja reipas vetäjä ja itse asiassa varsin näyttäväkin.

Kisat

PVM
LAJI
LUOKKA
JÄRJESTÄJÄ
SIJOITUS

Astutukset

PVM
TAMMA
VARSA
2.7.08
Renata la Molinas (cri)
t. Rebeca Ion
3.7.08
Ylvania (pre)
o. Novalero Ion
4.7.08
Canderosa LXXVI (pre)
t. Consuela Ion
7.9.08
Ylvania (pre)
o. Nomadino Ion
02/10
Marjolein fan Ljippe (fri)
o. Nathaniel Ion (warlander)

Sukutaulu

Novalero EVM
160 cm, m
Nimeno XXI EVM
158 cm, mkm
Destinha EVM
163 cm, mkm
Calymera EVM
155 cm, rnkm
Egoisto EVM
158 cm, rnkm
Cantaresia EVM
154 cm, rnkm

Sukuselvitys

Novaton isä Novalero on erittäin näyttävä, musta, isokokoinen ori. Sillä ei ole koskaan erityisesti kilpailtu missään lajissa, vaikka sen sanotaankin olevan erityisen lahjakas doma vaquera-hevonen ja myös monet vaikeammatkin kouluratsastusliikkeet siltä sujuvat. Se on ollut kuitenkin suosittu siitosori ison kokonsa, hienon rakenteensa ja harvinaisen mustan värinsä ansiosta.
Isänisä Nimeno XXI oli näyttävä kouluratsu, joka pärjäsi jossain määrin kilpailuissakin, varsinkin iberorotujen omissa luokissa, sillä rodulle tyypilliseen tapaan sillä oli erittäin laadukkaat kootut liikkeet, mutta lisäyksistä se ei oikein selviytynyt. Huolimatta menestyksestään se ei ollut koskaan kovin suosittu siitosori. Novalero on sen parhaita varsoja.
Isänemä Destinha oli isokokoinen ja romuluinen, joidenkin mielestä suorastaan jopa rumannäköinen tammanrohjo, jolla oli kuitenkin omistajansa sanojen mukaan maailman kultaisin luonne. Se toimi koko elämänsä siitostammana ja suurimman osan ajasta viettikin laitumella muiden tammojen ja varsojen kanssa. Sen lahjoista ratsastuksen lajeissa ei siis tiedetä, se on lähinnä vain opetettu satulaan ja perusapuihin.

Novan emä Calymera on melko pienikokoinen, mutta hyvin kaunis ja hyväliikkeinen tamma, joka on jättänyt isokokoisista oreista erittäin laadukkaita varsoja. Se itse ei ole kilpaillut koskaan, mutta se on koulutettu jollekin tasolle kouluratsastuksessa. Laadukkaitten liikkeidensä ansiosta se olisi voinut pärjätä hyvin kilpailuissakin, mutta se on toiminut siitostammana.
Calymeran isä Egoisto oli pahuksen temperamenttinen ja hankalakin ori, mutta kuka sitä osasi oikein ratsastaa, sai oriista aivan mahtavan kouluratsun ja myös maastoilukaverin. Egoisto oli erittäin rohkea eikä pelännyt juuri mitään. Vaikeahkon luonteensa takia sitä kuitenkaan ei käytetty jalostuksessa kovinkaan paljon.
Cantaresia oli pikkuluokkien kouluratsu ja toimipa se toisinaan turistitallilla vaellushevosenakin, koska se oli erittäin hyväluonteinen ja kiltti. Se varsoi muutaman varsan, kaikkien isä oli naapuritallin Egoisto, jonka tulista luonnetta Cantaresian kiltti luonne tasapainotti hyvin.


Luotu 9.6.2008
© Ionic 2008
Layout & kuva: S.T. & V.R.